Prvi igralec sveta Đoković še naprej zmaguje. Tokrat je dobil 22. zaporedni dvoboj v letu 2020, težje kot večino v tem izjemnem nizu. Izgubil je uvodni niz in tretjega dobil šele po podaljšani igri, preden je po triurnem maratonu ugnal osmega nosilca Bautisto Aguta.

Preživel je tudi tri odvzeme servisa v odločilnem nizu, a je tudi po tem dvoboju v letošnjem letu ostal neporažen. »To je bil čuden dvoboj. Ne vem, kako sem zmagal, bil je boljši danes,« je prostodušno po dvoboju s Špancem priznal Srb.

Triintridesetletni Đoković je imel težave z vratom in je dvakrat potreboval premor za pomoč, vendar je zmogel prek vseh težav in se bo v finalu pomeril z Raonićem. Ta je presenetil četrtega nosilca Tsitsipasa za svoj največji uspeh v zadnjih štirih letih. Konec leta 2016 je bil 1,96 m visoki tenisač najvišje na tretjem mestu lestvice ATP, sedaj je 30.

Raonić, pred 29 leti je bil rojen v Podgorici v Črni Gori, od koder se je tri leta pozneje njegova družina preselila v Kanado, v desetih medsebojnih dvobojih doslej Đokovića še ni premagal. Slednji je dobil pet od zadnjih sedmih velikih slamov, tudi letošnje odprto prvenstvo Avstralije, ter je tudi v tej sezoni v izjemni formi.

Na ženskem delu turnirja so pred polfinaloma igralcev pripravili tudi polfinale za tekmovalke ter tako nekoliko pospešili turnir, ki je bil na kratko prekinjen zaradi protestov proti policijskemu nasilju proti temnopoltim v ZDA. Med najbolj aktivnimi pri tem je bila Japonka Naomi Osaka, ki pa se je vseeno odločila za nadaljevanje tekmovanja. V polfinalu je s 6:2 in 7:6 (5) ugnala Belgijko Elise Mertens, Belorusinja Viktorija Azarenka pa je bila s 4:6, 6:4 in 6:1 boljša od Britanke Johanne Konta.