Desetčlanska posadka 31 metrov dolge ladje je v četrtek rešila 89 migrantov z gumijastega čolna, nato pa je naletela še na eno plovilo s 130 migranti, poročajo tuje tiskovne agencije. Posadka je tako prevzela skrb za 219 migrantov, med katerimi so ženske in otroci, ki nujno potrebujejo pomoč. 33 ljudi namestili na rešilni čoln, preostale pa so vkrcali na ladjo.

Z ladje Louise Michel so na twitterju sporočili, da je bil na plovilu z migranti že en mrtev človek, več je bilo poškodovanih, nesrečniki pa so na morju preživeli več dni.

Ladja, ki je poimenovana po francoski anarhistki Louise Michel iz 19. stoletja, je obtičala in je bila davi približno 90 kilometrov jugovzhodno od italijanskega otoka Lampedusa.

Na klic na pomoč se je popoldne odzvala italijanska obalna straža. Eno od njenih plovil je odplulo z Lampeduse in prevzelo 49 ljudi, ki so bili videti najbolj ranljivi - 32 žensk, 13 otrok in štiri moške.

V obalni straži so ob tem poudarili, da je humanitarna ladja na območju, ki ga pokriva malteška mornarica, in da so posredovali, ker so jih za to zaprosile malteške oblasti.

Ladjo sponzorira britanski ulični umetnik Banksy, ki je plovilo tudi pobarval z rožnato barvo. Umetnik, čigar identiteta ostaja skrivnost, je zaslovel ulično umetnostjo, ki je družbeno kritična in obravnava kontroverzne teme.

Banksy je v videu, objavljenem na instagramu, sporočil, da je kupil nekdanjo ladjo francoske mornarice in jo spremenil v reševalno plovilo, »ker oblasti EU namerno ignorirajo klice na pomoč Neevropejcev«.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) in Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) sta pozvala k takojšnjemu izkrcanju vseh migrantov z Louise Michel in še več kot 200 drugih, ki so prav tako obtičali na morju.