Roglič (Jumbo-Visma), Pogačar, Jan Polanc (oba UAE Team Emirates), Matej Mohorič (Bahrain-McLaren) in Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) – to je peterica, ki je poskrbela za nov slovenski rekord v zgodovini Toura. Doslej je imela Slovenija največ štiri kolesarje na francoski pentlji – in to trikrat: leta 2010 so pedale vrteli Jani Brajkovič, Simon Špilak, Grega Bole in Kristijan Koren, naslednje leto Brajkovič, Bole, Koren in Borut Božič, leta 2017 pa Brajkovič, Bole, Božič in Primož Roglič. Slednji se lahko pohvali tudi z najboljšim dosežkom v skupnem seštevku, saj je bil leta 2018 četrti, za tretjeuvrščenim Chrisom Froomom pa je zaostal 58 sekund. Po številu kolesarjev na letošnjem Touru je Slovenija deseta (vsaj enega bo imelo 30 držav), na vrhu pa so Francozi (39) pred Belgijci in Španci (po 17).

Kljub padcu na nedavnem kriteriju Dauphine ostaja Roglič glavni favorit za končno zmago. Trasa je pisana na kožo hribolazcem (tako Rogliču kot Pogačarju), vprašanje pa je, v kakšni formi je »Rogla« po prisilnem počitku zaradi poškodbe, pred katero je bil vrhunsko pripravljen. Številka ena na svetovni lestvici bo tretjič nastopil na Touru, a prvič v vlogi favorita. »Zadeve po padcu so se spremenile, zapletle, priprave pa so bile drugačne, kot smo jih sprva načrtovali. Izkazalo se je, da padec le ni bil tako nedolžen, kot je bilo videti. Kar nekaj časa sem potreboval za ponoven zagon, da sem lahko maksimalno počel vse tisto, kar sem želel. In v zadnjih dneh mi je to tudi uspelo, zato sem optimist,« je izjavil Primož Roglič na posebni videokonferenci v Nici, kjer je nato potekala tudi uradna predstavitev ekip pred omejenim številom gledalcev.

Roglič: O drugih ne razmišljam

Roglič, ki ima na Touru dve etapni zmagi (po eno iz let 2017 in 2018), je diplomatski tudi pri napovedih pred dirko. »Seveda bom skušal dati vse od sebe. A videli bomo, kako bo šlo. Vsi bomo začeli z enakega izhodiščnega položaja, z ničle. Vsi imamo enake možnosti za zmago in na koncu bo, tako kot vedno, zmagal najmočnejši,« pravi 30-letni Kisovčan. Z glavnim tekmecem, Kolumbijcem Eganom Bernalom, in njegovim Ineosom se ne ubada. »O drugih ne razmišljam. Osredotočiti se moramo predvsem nase, kajti to je edina zadeva, na katero imamo vpliv. Kot posamezniki in ekipa moramo iz sebe iztisniti vse najboljše, na koncu pa bomo videli, kaj nam bo prineslo.«

Pogačarja doletela posebna čast

V Nici in okolici, kjer je v zadnjih dneh spet ena najslabših epidemioloških slik v Franciji (je na rdečem seznamu), bo danes startal še en slovenski adut za najvišje uvrstitve. Tadeja Pogačarja, ki je na najnovejši svetovni lestvici napredoval s 14. na šesto mesto, je že pred začetkom doletela posebna čast. Čeprav bo prvič nastopil na Touru, je vodstvo ekipe komaj 21-letnega Slovenca postavilo za (so)kapetana devet let starejšemu Italijanu Fabiu Aruju. »Pred ognjenim krstom sem malce živčen, a po drugi strani precej bolj navdušen in vznemirjen. Na kriteriju Dauphine smo pokazali, česa smo sposobni kot ekipa, saj smo bili ves čas zelo močni. Davide Formolo je dobil etapo, David de la Cruz je bil najboljši hribolazec, jaz sem bil četrti v skupnem seštevku,« pojasnjuje Tadej Pogačar iz Klanca pri Komendi.

Na svoji prvi tritedenski dirki v življenju, lanski Vuelti, je bil Pogačar že tretji v skupnem seštevku in dobil kar tri etape. V tej sezoni ima že pet zmag (Aru še nima nobene), pred startom v Nici pa prvi zvezdnik ekipe – v njej med športnimi direktorji ne bo slovenskega selektorja Andreja Hauptmana – napoveduje: »Na Tour smo kot ekipa dobro pripravljeni. Res je, da gre za dirko, ki je stopnico ali dve višje kot Dauphine, zato bo treba narediti korak ali dva naprej. Smo samozavestni in lahko dosežemo veliko, če bo vse skupaj šlo po načrtih.«

Med Pogačarjevimi pomočniki na Touru bo seveda 28-letni rojak Jan Polanc. V vlogi pomočnika bo tudi 25-letni Matej Mohorič, ki bo delal za kapetana, Španca Mikela Lando. Po petih nastopih na Giru in treh na Vuelti bo 32-letni Luka Mezgec debitiral na Touru, kjer bo »prosti strelec« in bo iskal svoje trenutke v dolgih pobegih in sprinterskih zaključkih.