Pri gostovanjih kmetijske ministrice Aleksandre Pivec na Krasu in v Izoli obstaja resen sum kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Tako je v predhodnem preizkusu ugotovila komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in zoper Pivčevo uvedla preiskavo. Kot je včeraj povedal predsednik KPK Robert Šumi, so preiskavo »razširili na več oseb, na različne dogodke in različne kršitve iz naše pristojnosti«. Ob tem je dodal, da bo treba obstoj kršitev še dokazati. Afera Pivec pa ni osamljen primer – KPK je v zadnjem času prejel še nekatere prijave, ki kažejo na sum kršitev identičnih določb zakona in jih bo prav tako obravnaval.

Kdo so osebe, na katere je KPK razširil preiskavo, in katere sume kršitev bodo preiskovali, Šumi včeraj ni želel razkriti. Odgovoril ni niti na vprašanji, katere člene zakona o integriteti in preprečevanju korupcije naj bi Pivčeva kršila in kakšne sankcije so v primeru potrjenih kršitev predvidene. Kot je dejal, bo lahko javnosti več podatkov posredoval, ko bodo obravnavane osebe prejele obvestilo, da je zoper njih uveden postopek.

Kdo bi se še lahko znašel pod drobnogledom KPK

Glede na zaplete s plačevanjem bivanja Pivčeve v hotelu Marina in glede na tamkajšnje popravljanje računov bi lahko sklepali, da je KPK preiskavo razširil na ministričinega strankarskega kolega, izolskega župana Danila Markočiča. Na izolski občini so nam včeraj dejali, da župan do zdaj kakršnega koli obvestila, da se je znašel v postopku KPK, ni dobil. Pri organiziranju strankarskega spremstva ministrice pri potepanju po Krasu je sodelovala podpredsednica DeSUS Anita Manfreda. S službene elektronske pošte je kot direktorica občinske uprave Brda posredovala dopis, kdo izmed strankarskih kolegov naj Pivčevo spremlja na obisku. Tudi Manfredova pošte KPK (še) ni dobila. Kot svoj »edini greh« nam je včeraj navedla to, da na dopustu ni bila pozorna, da je program obiska Pivčeve na Krasu dobila na službeno e-pošto in ga po telefonu s te e-pošte tudi poslala naprej, pri čemer se je avtomatično izpisalo njeno delovno mesto. Kot stik za komuniciranje o obisku je Manfredova navedla rojaka Pivčeve Milana Klemenca, ki je kot svetovalec zaposlen v kabinetu kmetijske ministrice, hkrati pa je mestni svetnik občine Ptuj na listi DeSUS.

Aleksandro Pivec je KPK pod drobnogled vzel že v zadevi SRIPT. »Ta postopek je končan, uveden je bil tudi prekrškovni postopek, ki je prav tako že pravnomočen,« je včeraj dejal Šumi. Kaj več tudi o tem primeru ni želel razkriti. Bolj zgovoren je bil pred dnevi Boris Štefanec; odločba v povezavi s SRIPT je bila namreč izdana v času njegovega vodenja KPK. Po Štefanečevih navedbah je imela odločba več točk. Pivčeva ni prijavila premoženjskega stanja, bistveno pa je bilo to, da je prejela visoko nagrado za nekaj, česar sploh ni opravila. »Jasno smo povedali, da ravnanje Pivčeve v tem primeru ni bilo ustrezno. Ker ni mogla dokazati, da je sodelovala pri projektu, za katerega je prejela okoli 35.000 evrov, je ravnala najmanj neintegritetno, če ne koruptivno,« nam je dejal Štefanec. Ob tem je izpostavil, da je ministrica Pivčeva odločbo KPK v zadevi SRIPT popolnoma ignorirala. Verjame, da bo tako ravnala tudi pri ugotovitvah komisije glede njenih gostovanj na Krasu in v Izoli, če ji te ne bodo pogodu.

Namesto Pivčeve se je odzval »sedež stranke«

Na uresničitev Štefanečeve napovedi kaže včerajšnje ravnanje predsednice DeSUS. Na odločitev KPK o uvedbi preiskave se osebno ni odzvala, prejeli pa smo sporočilo, pod katerim je podpisan »sedež stranke DeSUS«. V njem so najprej izpostavili razočaranje nad mediji, ki se niso odzvali na »izjemno zaskrbljenost« kmetijske ministrice nad dogajanjem v družbi Slovenski državni gozdovi (SiDG) in na njen poziv pristojnim državnim organom, naj Slovenijo zaščitijo pred morebitnim »več desetmilijonskim oškodovanjem državnega premoženja«. Ob tem bode v oči dejstvo, da Pivčeva kot resorna ministrica nad delom omenjene družbe dve leti ni kazala kakšne večje zaskrbljenosti. Spomnimo še, da je bivši direktor SiDG Zlatko Ficko vodil sejo ljubljanskega pokrajinskega odbora DeSUS, ki je kot prvi odbor izglasoval nezaupnico Pivčevi.

Sedež stranke upa, da se bo z enakimi merili in enako vnemo začelo raziskovati vse velike primere večmilijonskega oškodovanja državnega premoženja, kot so Slovenski državni gozdovi, bančne luknje, Stožice, TEŠ... Šele v zadnjem odstavku sporočila najdemo odziv na odločitev KPK o uvedbi preiskave zoper Pivčevo. Zapisali so, da v stranki absolutno podpirajo začetek postopka komisije in da bodo maksimalno konstruktivno sodelovali. »Z zaključkom celovitega in strokovno neodvisnega postopka bo najbrž konec manipulacij ter nečloveških medijskih in političnih pritiskov, ki jih je v zadnjem obdobju deležna dr. Aleksandra Pivec,« so še navedli.

Za poslance in Gantarja odločitev KPK pričakovana

»Poslanci DeSUS smo takšno odločitev KPK pričakovali,« se je včeraj odzval vodja poslanske skupine Franc Jurša. Poslanci so sicer Pivčevo že večkrat pozvali, naj odstopi. Po navedbah iz njenih krogov pa o takšni potezi tudi po odločitvi KPK ne razmišlja.

Za predsednika sveta DeSUS Tomaža Gantarja je bila odločitev KPK prav tako pričakovana. Upa, da bodo ugotovitev komisije o veliki verjetnosti, da je Pivčeva ravnala koruptivno, tako razumeli tudi člani sveta DeSUS. Včerajšnje pismo, v katerem je »sedež stranke« izpostavil primere milijonskih oškodovanj državnega premoženja, pa Gantar ocenjuje kot poskus odvračanja pozornosti od početja Pivčeve. »To njenega ravnanja v ničemer ne opravičuje,« je še dodal.