V hrvaških bolnišnicah se zdravi 194 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, od tega jih 13 potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Največ novih primerov okužbe so v zadnjem dnevu znova zabeležili v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 109. Sledi mesto Zagreb z 68 novimi okužbami.

V dubrovniško-neretvanski županiji, kjer so potrdili devet novih okužb, pa medtem zaostrujejo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Predlog ukrepov, ki ga je županijski štab civilne zaščite poslal nacionalnemu, predvideva omejitev udeležencev na porokah in pogrebih na 50.

Zasebna slavja bodo lahko organizirali samo v družinskem krogu, udeležilo se jih bo lahko največ 20 ljudi, je pojasnil načelnik županijskega štaba civilne zaščite Joško Cebalo.

Verski obredi, manifestacije, razstave in drugi podobni dogodki bodo še naprej dovoljeni, a ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov. V zaprtih prostorih je treba ohranjati razdaljo dveh metrov in nositi zaščitne maske.

Cebalo je povedal, da predlagajo, da novi ukrepi začnejo veljati v ponedeljek za 14 dni. Pričakuje, da bo nacionalni štab ukrepe potrdil v petek, navaja Hina.

»Cilj je zaščititi zdravje prebivalcev in obvarovati gospodarstvo, predvsem turistično sezono. V naši županiji več kot četrtino turističnega prometa zabeležimo pred in po sezoni, zato je za nas pomembno ohraniti stabilne razmere, da bi sezona trajala čim dlje,« je dejal vodja štaba civilne zaščite dubrovniško-neretvanske županije.

Na Hrvaškem so doslej potrdili 9192 okužb z novim koronavirusom, 177 bolnikov s covidom-19 je umrlo, 6595 pa jih je ozdravelo.

Madžarska zaradi širjenja koronavirusa znova zapira meje

Zaradi vse večjega števila okužb z novim koronavirusom, vnešenih iz tujine, bo Madžarska 1. septembra znova zaprla meje za tuje državljane, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila vlada v Budimpešti.

Na Madžarsko bodo smeli vstopiti le madžarski državljani, tujci pa bodo za vstop morali navesti utemeljen razlog.

»Od 1. septembra tujim državljanom ne bo dovoljen vstop na ozemlje Madžarske,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal šef kabineta madžarskega premiera Viktorja Orbana, Gergely Gulyas. Mejo bodo zaprli za mesec dni, je dodal.

»Epidemiološka razvrstitev držav je bila ukinjena. Madžarska je zelena, vse druge države so postale rdeče,« je dejal Gulyas in dodal, »da večina novih okužb prihaja iz tujine«.

Gulyas je dejal, da bodo madžarski državljani, ki se bodo vračali iz tujine, lahko vstopili v državo, če bodo predložili dva negativna testa na covid-19 ali pa bodo šli za 14 dni v karanteno. Kot je dejal, bo vlada pozneje določila druge izjeme, na primer za diplomate.

Na Madžarskem, ki ima približno deset milijonov prebivalcev, so doslej potrdili približno 5500 okuženih z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 614 ljudi.