Po sinočnjem nastopu celjskih nogometašev v boju za ligo prvakov se na evropsko prizorišče podajajo tudi Olimpija, Maribor in Mura, ki bodo lovili uvrstitev v drugi krog kvalifikacij za ligo Evropa. Slovenski predstavniki uživajo status favoritov, a previdnost nikakor ne bo odveč. V ljubljanskem taboru se ubadajo z vprašljivo formo po koncu štirinajstdnevne karantene, v Muri pa je nastal preplah zaradi okužbe nogometaša z novim virusom.

Olimpija – Vikingur (18.30)

Odkar je Milan Mandarić leta 2015 prestopil prag Stožic, so mednarodna tekmovanja za Olimpijo kot zakleta. Ljubljančani so od štirih poskusov napredovali le enkrat, kar je odločno premalo za potešitev ambicij glavnega plačnika, ki se zaveda, da v širšem kontekstu le evropski uspehi pomenijo pravo športno zadoščenje in prispevajo k ugledu kluba. Olimpija se je na tekmah s tujimi klubi vedno ujela v lastno zanko in se večkrat osmešila, ker je bila po številnih menjavah v igralskem in trenerskem kadru nepripravljena za evropske obračune. Težko je verjeti, da bo tokrat drugače.

Skromni Vikingur bi moral biti po vseh kriterijih nasprotnik po meri, a je Olimpija tako velika neznanka, da so možni vsi scenariji. Učinek po razprodaji ekipe, ki je v minuli sezoni zapravila naslov prvaka, bi lahko zelo kmalu razgrnil vse napake, ki sta jih v zadnjem mesecu dni s privoljenjem Mandarića zakuhala športni direktor Mladen Rudonja in trener Dino Skender. Ljubljančani so čez noč postali neizkušeno moštvo, nenaden odhod v samoizolacijo pa je Olimpiji povrhu onemogočil, da bi se optimalno pripravila na začetek sezone. Skender tako lahko le upa, da bo njegovo moštvo s povprečnimi okrepitvami v praznih Stožicah na svežino preskočilo prvo evropsko oviro. Delno olajšanje so Ljubljančani doživeli dan pred tekmo, ko so izvedeli, da nihče od igralcev ni bil pozitiven na covid-19.

Nömme Kalju – Mura (16.30)

Po Domžalah, Aluminiju in Olimpiji je testiranje pokazalo, da imajo okuženega nogometaša tudi v Muri. Nihče ni uradno potrdil, da gre za prvega zvezdnika Luko Bobičanca, ki manjka v kadru za današnje gostovanje v Estoniji. Ker naj bi imel Nacionalni inštitut za javno zdravje enake kriterije za vse prvoligaše, bi se morali Prekmurci podati v karanteno, a je bil okuženi po neuradnih informacijah v zadnjih dneh zunaj trenažnega procesa. Odločitev NIJZ v nogometnih krogih odpira vprašanja, ki so povezana tudi z regularnostjo slovenske lige, saj marsikomu ni všeč, da NIJZ v isti zadevi sprejema različne odločitve. Škoda je že zdaj nepopravljiva, saj je predvsem Olimpija izgubila ključnih štirinajst dni priprav pred vstopom na evropski oder. Na potezi je nogometna zveza, da kot skrbnica panoge za vsako ceno zaščiti interese slovenskega nogometa. Bolj smiselno bi bilo, če bi za moštva z okuženimi igralci veljala pravila Uefe, ki zaradi nekaj okužb ne zapre celotne ekipe.

Maribor – Colleraine (20.45)

Maribor se nad Severne Irce odpravlja brez generalke. Vijolični so imeli v načrtu, da bodo pred evropskim začetkom sezone odigrali tri uradne tekme, a niso niti ene. »Škoda, da v nedeljo nismo igrali vsaj z Aluminijem. Tekma bi nam zelo koristila, tako pa smo se morali prilagoditi novim razmeram,« je povedal mariborski trener Sergej Jakirović. Maribor je navajen nastopov na mednarodnem odru, zato Colleraine v Ljudskem vrtu nima veliko možnosti.