"Ni razloga, da bi dvomili o ugotovitvah zdravnikov v berlinski bolnišnici," je povedal Stoltenberg ob prihodu na neformalno zasedanje obrambnih ministrov EU v nemški prestolnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zdaj potrebujemo transparentno preiskavo, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo, in zagotovili, da bodo odgovorni odgovarjali," je poudaril.

Pozivom k preiskavi tega dogodka se je danes pridružila tudi visoka komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović. "Ruske oblasti pozivam, da izvedejo takojšnjo, neodvisno in učinkovito preiskavo, da bi v celoti osvetlili primer Alekseja Navalnega, predvsem glede sumov namerne zastrupitve," je zapisala na Twitterju.

Zdravniki v bolnišnici Charite, kjer se od sobote zdravi ruski politik, so v ponedeljek sporočili, da klinične ugotovitve kažejo na zastrupitev s snovjo iz skupine zaviralcev holin esteraz. Za katero snov natančno gre, še ugotavljajo.

Rusijo so po ugotovitvi berlinskih zdravnikov k preiskavi med drugim pozvale že EU, Nemčija, Francija in ZDA.

Vendar pa Moskva ne vidi razloga za sprožitev kazenske preiskave, saj za to ni podlage. "Najprej je treba identificirati snov, ugotoviti, kaj je povzročilo njegovo stanje. To pomeni, da mora obstajati podlaga za preiskavo. Sedaj lahko rečemo samo, da je bolnik v komi," je v torek dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Pri podobnem stališču je vztrajal tudi danes.