Izvajanje vladnega govorca Jelka Kacina za govorniškim odrom je v zadnjih tednih prestopilo meje. Poleg slovenske javnosti se nad njegovimi nediplomatskimi nastopi in oštevanjem zdaj zgražajo tudi naši južni sosedi. Začelo se je s Kacinovimi napovedmi uvrščanja Hrvaške na rdeči seznam in argumenti za to potezo. Ko je slovenski vladni govorec nato rekel še, da Hrvaška postaja resna grožnja za EU, pa so se med hrvaškimi novinarji pojavili celo pozivi, da se ga pri naših južnih sosedih razglasi za »persono non grato«.

Hrvate še naprej razburja tudi Kacinovo dopustovanje na Krku le kratko pred pričetkom postopnega uvrščanja Hrvaške na slovenski rdeči seznam držav. Namestnik glavnega urednika Glasa Istre Bojan Žižović se je v svojem včerajšnjem komentarju tako spraševal, če Kacin meni, da je njegova hiša na Krku diplomatska zgradba in predstavlja slovensko ozemlje. V Kacinovem ravnanju Žižković sicer vidi odmev neevropske politike Janeza Janše in ustvarjanje medsosedskih sporov. Za konec pa se je obregnil še ob mejno vprašanje: »Zanima me samo, kje bo sedaj potekala meja. Do kam bo segala ta grožnja? Do polovice ali do tretjine Piranskega zaliva? Bodo hrvaškim ribičem še naprej pošiljali denarne kazni ali po novem odloke o karanteni? Seveda bo tudi o tem v kratkem spregovoril Kacin.«

Kacin v družbi srbskega obrambnega ministra?

Gordan Duhaček pa je pred dvema dnevoma v komentarju za Index.hr poleg poziva po Kacinovi uvrstitvi med nezaželene osebe vprašal, zakaj Slovenija prek uradnega govorca napada Hrvaško in njen odziv na koronakrizo, namesto da bi enako mero krivde pripisovali tudi turistom. »Seveda bi morali biti nočni klubi zaprti, hkrati pa bi morali reči, da nihče ni nikogar silil na zabave v zaprtih prostorih, brez maske in spoštovanja razdalje,« je zapisal Duhaček. »To, da se sedaj nekateri turisti v svoje matične države vračajo okuženi s koronavirusom, je tudi posledica njihove neodgovornosti, ki je vseeno nedvomno manjša od odgovornosti štaba (civilne zaščite Hrvaške, op. a.).«

Duhaček hkrati meni, da Kacinovemu ravnanju ni najti para na evropski politični sceni. »Ta propadli politik, ki je doživel ponovno vstajenje kot hlapec mračnjaka Janeza Janše, že dneve vodi noro, umazano, nediplomatsko in sovražno kampanjo proti Hrvaški, in očitno uživa v grožnjah z rdečim seznamom in neumnih izjavah, da ’Hrvaška postaja resna grožnja državam EU’,« je kritičen Duhaček.

Poleg Kacina je na piko vzel tudi Avstrijo, obema državama pa za zgled pri ravnanju s Hrvaško dal Nemčijo. Trdi, da si je le še srbski obrambni minister Aleksandar Vulin bolj zaslužil uvrstitev na seznam nezaželenih oseb na Hrvaškem kot Kacin. Vulin je na seznamu pristal 21. aprila 2018, po izjavi, da lahko o njegovem odhodu na Hrvaško odloča izključno Aleksandar Vučić kot vrhovni poveljnik srbskih oboroženih sil. Duhaček sedaj čaka, da hrvaški premier Andrej Plenković podobno stori tudi v primeru Kacina.

Hrvaška je v zadnjih 24 urah sicer zabeležila 358 okužb, kar je nov rekord okužb z novim koronavirusom v tej državi.