Končnica lige NBA se za zdaj odvija povsem po željah slovenskih ljubiteljev košarke. Medtem ko Luka Dončić blesti proti LA Clippers, je Goran Dragić z Miamijem že pometel z Indiano in se uvrstil v drugi krog. Zlati kapetan slovenske reprezentance je odigral ključno vlogo pri moštvu s Floride tudi na četrti tekmi, saj je k zmagi z 99:87 prispeval 23 točk, pet skokov in tri asistence.

Butler in O'Neal v slovenščini

Dončić in Dragić z odličnimi igrami v končnici skrbita za izjemno promocijo Slovenije. V slovenskem jeziku sta namreč v zadnjih dneh govorila tako nekdanji zvezdnik in današnji televizijski analitik Shaquille O'Neal kot Dragićev soigralec pri Miamiju Jimmy Butler. »Živeli, brat moj,« je Jimmy Butler nazdravil po eni izmed zmag s slovenskim organizatorjem igre in posnetek delil z oboževalci na spletnih družbenih omrežjih. Že pred tem je v enem izmed intervjujev priznal, da se z Dragićem izjemno ujameta in da je to posledica tega, da je že skoraj na pol Slovenec. Slovenijo je po tretji zmagi Miamija nad Indiano na ameriški nacionalni televiziji TNT v oddaji Inside the NBA omenil tudi Shaquille O'Neal, ki je o Dragiću govoril z izbranimi besedami. »Nekaj bi rad priznal. Le dva košarkarja sta v času, ko sem igral, prenesla moje zbadanje, zato sem ju nehal zbadati. Kobe Bryant in Goran Dragić. Dragić mi je po eni izmed mojih potegavščin dejal, da je iz Slovenije in da je videl in doživel že vse. V tistem trenutku sem razumel, da je ta fant trdoživ. Zato me njegove dobre igre niti malo ne presenečajo.«

Le dva večera kasneje pa je O'Neal v oddaji Inside the NBA celo govoril slovensko. Luko Dončića, ki ga je skupaj s sovoditelji Erniejem Johnsonom, Kennyjem Smithom in Charlesom Barkleyjem intervjuval, je pozdravil s »kako si?«, na koncu pa mu dejal še »srečno«. Izjemna predstava in trojka za zmago 21-letnega Ljubljančana je v noči na ponedeljek obšla svet, skoraj nihče pa ni ob objavi izjemne poteze pozabil dodati, da Dallasova številka 77 prihaja iz Slovenije.

Spoelstra prehvalil Dragića

Pri 34 letih je Goran Dragić proti Indiani odigral najboljšo serijo v končnici lige NBA v karieri. Na tekmo je v povprečju dosegel 22,8 točke. S tem je precej izboljšal dosežek iz sezone 2015/16, ko je v drugem krogu končnice na sedmih tekmah proti Torontu v povprečju zbral po 18,9 točke. Proti Indiani je v ospredje stopil takrat, ko je bilo najpomembneje – v zadnji četrtini. Na prvi tekmi je v zadnjih 12 minutah dosegel 14 od skupno 24 točk, na drugi osem od skupno 20 in na četrti 13 od končnih 23. Le na tretjem srečanju se je ogrel že bolj zgodaj. Nezanemarljivo je tudi dejstvo, da ga je trener Erik Spoelstra na parketu na prvih treh tekmah pustil celotno zadnjo četrtino, na zadnji pa je na klopi prebil le 14 sekund.

Ob dobrih predstavah so kamere Dragića večkrat ujele, kako je na stran potegnil katerega od soigralcev in mu delil nasvete ali pa na parketu zbral preostale štiri in z njimi koval bojni načrt. Seveda to ni ušlo niti tamkajšnjim novinarjem, ki so o tem povprašali Erika Spoelstro. »Povsem se je privadil na to, da je eden vidnejših igralcev v ligi in našem klubu. V slovenski reprezentanci je bil kapetan, vodja v slačilnici in na parketu, kjer je znal povzdigniti glas in deliti nasvete. V večini njegove NBA-kariere pa je bil vodja le v smislu zgleda in delovnih navad. A zadnja leta se je spremenil. Zdaj je postal zgled za kulturo, ki jo pri Miamiju tako radi poudarjamo. Podobno kot pred njim Dwyane Wade, Chris Bosh in Udonis Haslem. Od njih se je učil, zdaj pa on podobno počne s Tylerjem Herrom, Duncanom Robinsonom in Kendrickom Nunnom. Prečudovito je bilo spremljati njegov zorenje. Res gre za neverjetno osebo,« je Dragiću na dušo popihal Erik Spoelstra.

Glede na igre in zgornje besede je težko verjeti, da Miami Dragiću po koncu sezone ne bi ponudil mamljive ponudbe za nadaljevanje sodelovanja, ki traja vse od februarja 2015. To od kluba s Floride zahteva tudi Dwyane Wade, ki je po odličnem prvem polčasu Dragića na tretji tekmi proti Indiani čivknil, naj z njim podaljšajo sodelovanje kar med glavnim premorom.