Hans Dieter Flick je trenutno najboljši nogometni trener na svetu. To dejstvo potrjujejo tako številke kot slika. Bayern je ta čas najboljše moštvo v Evropi, 55-letni Nemec pa poveljnik sijajnega stroja, ki ne samo premaguje, temveč melje tekmece. Preteklost v Heidelbergu rojenega strokovnjaka kaže, da je močno povezan z Bayernom, trenerskih veščin pa se je največ naučil od nemškega selektorja Joachima Löwa. Da je velemojster komunikacije z igralci, ima zasluge tudi eden najboljših trenerjev vseh časov Giovanni Trapattoni.

Flick je v sezono 2019/20 vstopil kot pomočnik Nika Kovača. Hrvat je na začetku novembra dobil nogo, Hansi Flick, kot Nemca imenuje nemški tisk, pa je postal »mašilo« pred izbiro novega trenerja. Pod Flickovim vodstvom je Bayern v ligi prvakov najprej z 2:0 premagal Olympiacos, sledili sta odmevni zmagi s 4:0 nad Borussio in Fortuno iz Düsseldorfa, v ligi prvakov pa je Flick v Beogradu proti Crveni zvezdi popeljal Bayern do zmage s 6:0. Predsednik bavarskega nogometnega velikana Uli Höness, direktor Karl Heinz Rummenigge in športni direktor Hasan Salihamidžić so se po izjemnih dosežkih hitro strinjali, da pretrgajo pogovore z drugimi trenerji, zato so 22. decembra lani najprej s Flickom podpisali trenersko pogodbo do konca sezone.

Pri 20 letih za Bayern

Kot nogometaš je Flick člansko nogometno kariero začel pri Sandhausnu, že po dveh sezonah pa je pri 20 letih podpisal pogodbo z Bayernom. V petih sezonah je zvezni igralec nosil dres Bavarcev na 104 tekmah, zabil je pet golov. Od leta 1990 do 1993 je igral za Köln, za katerega je zbral 44 nastopov. Zadnjih šest sezon je kot igralec nastopil za Victorio Bammental, kjer je tudi začel trenersko pot. V nogometni karieri sicer ni zbral nobenega nastopa za nemško člansko reprezentanco, dvakrat pa je igral za izbrano vrsto do 18 let, ko je Nemčija maja leta 1983 z 1:0 premagala Švedsko in s 3:1 Bolgarijo.

V novo tisočletje je Hans Dieter Flick vstopil kot trener Hoffenheima, kjer je preživel dobre štiri sezone. Novembra leta 2005 je klub z njim pretrgal sodelovanje, saj je štiri sezone neuspešno naskakoval klubski cilj – napredovanje v drugo nemško ligo. V sezoni 2005/06 je kot pomočnik trenerja Kurta Jare sedel na klopi Salzburga. Omenjena sezona je bila zanj zelo poučna, saj sta se avstrijskemu moštvu ob koncu sezone priključila športni direktor Giovanni Trapattoni in koordinator Lothar Matthäus. Flick je dejal, da se je od Trapattonija naučil zelo veliko, predvsem o nogometni taktiki in odnosih z igralci.

Januarja je na treningu začutil, da se obeta nekaj velikega

Sodelovanje Flicka z enim najboljših italijanskih trenerjev vseh časov je bilo zelo kratko. Ko je leta 2006 Joachim Löw prevzel nemško reprezentanco, je za svojo desno roko 23. avgusta izbral Flicka. Skupaj sta preživela kar osem izjemno uspešnih sezon. Ko je bil Löw na evropskem prvenstvu leta 2008 na tekmi proti Hrvaški izključen, je Nemčijo v četrtfinalu proti Portugalski vodil Flick ter jo popeljal do zmage s 3:2. Kasneje je Nemčija v finalu z 0:1 izgubila proti Španiji. Pod vodstvom Löwa in Flicka je Nemčija na svetovnem prvenstvu leta 2010 osvojila tretje mesto, dve leti kasneje je bila na evropskem prvenstvu polfinalistka, vrhunec pa je izjemna generacija dosegla leta 2014 v Braziliji, kjer je postala svetovna prvakinja. Uspeh je Flicka povišal na položaj športnega direktorja nemške reprezentance, ki ga je opravljal do januarja 2017. Pred začetkom minule sezone se je preselil k Bayernu, s katerim je osvojil trojno krono, saj je osvojil nemško prvenstvo, pokal in ligo prvakov. Še pred vsemi lovorikami je Flick aprila z Bayernom podpisal triletno pogodbo.

»Ko sem lanskega novembra po naslovnicah največjih časopisov videl, da se Bayerna ne boji nihče več, sem se zavedal svojega poslanstva. Ponosen sem na to, kako hitro smo postali strah in trepet,« umirjeno odgovarja Hans Dieter Flick. »Da se v tej sezoni obeta nekaj res velikega, sem začutil med januarskim treningom. Ne znam opisati, koliko volje in energije je bilo zaznati med zimskimi pripravami. Zadal sem si cilj, da bo tako tudi na tekmah,« pojasnjuje nemški strokovnjak. Pravi, da je treba vsako lovoriko proslaviti, saj je pot do nje zelo trda. Dodaja, da si bo najprej vzel dva tedna premora, potem pa bo razmišljal o izzivih prihodnosti. V nogometu nerad izpostavlja posameznike in raje stavi na moštvo.