Prva eksplozija je odjeknila okoli poldneva po krajevnem času pred trgom ob glavni ulici v Jolu v pokrajini Sulu, približno 1000 kilometrov južno od Manile. Glede na prve ugotovitve preiskave je bila peklenska naprava nameščena na motociklu.

Drugo bombo je razneslo približno uro kasneje pred banko okoli 100 metrov stran, kjer so vojaki in policisti vzpostavili varnostni kordon. Po navedbah tiskovnega predstavnika vojske Ronalda Matea se je samomorilska napadalka razstrelila, ko jo je pred zaprtim območjem ustavil vojak.

V dvojnem napadu je bilo ubitih sedem vojakov, policist in šest civilistov, 75 ljudi pa je bilo ranjenih, je sporočil župan mesta Jolo Kherkar Tan.

Vojska sumi, da za napadoma stoji Mundi Sawadjaan, bombni strokovnjak teroristične skupine Abu Sayyaf. Skrajnež naj bi bil odgovoren tudi za bombna napada na katoliško katedralo v Jolu januarja lani, v katerem je bilo ubitih več kot 20 ljudi, in vojašnico junija lani, ki je terjal pet življenj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.