Ker danes opolnoči začne veljati obveznost karantene ob vstopu iz Hrvaške v Slovenijo, policija na mejnih prehodih pričakuje precej povečan promet. Tega so sicer napovedovali že za konec tedna, vendar v preteklih dveh dneh pretirane gneče na mejnih prehodih ni bilo. Policija vseeno poziva državljane naj se na pot domov odpravijo pravočasno.

Povečan promet s Hrvaške, kjer naj bi v soboto dopustovalo še 70.000 Slovencev, pričakujejo predvsem na mejnih prehodih Gruškovje, Jelšane in Dragonja. Na policiji dopustnike pozivajo, naj z odhodom proti Sloveniji ne odlašajo do popoldneva ali večera, da se lahko tako izognejo gneči in v Slovenijo prispejo še pred polnočjo, ko začne za vstop v Slovenijo iz Hrvaške veljati obveznost 14-dnevne karantene. Prav tako naj izberejo manj obremenjene prehode. Povečan promet danes pričakujejo tudi na cestah proti Avstriji.

Razmere »popolnoma normalne«

Trenutni podatki prometno-informacijskega centra kažejo, da je čakalna doba za vstop v državo za osebna vozila na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje do trideset minut. Nekoliko dlje čakajo vozniki tovornih vozil, in sicer na Gruškovju do tri ure.

Stanje na Primorskem je mirno. Kot je povedal predstavnik Policijske uprave Koper Jure Griljc, so razmere na njihovem območju »popolnoma normalne« oz. je prometa za to obdobje celo nekoliko manj kot ponavadi. Griljc to pripisuje dejstvu, »da so ljudje resno vzeli opozorila vlade in se očitno že predčasno vrnili«. Tudi z ozirom na razmere v preteklem koncu tedna, ko praktično ni bilo večjih zastojev, na koprski policijski upravi tako tudi v nadaljevanju dneva ne pričakujejo bistvenega povečanja prometa, je dodal Griljc.

O posebnostih ne poročajo niti z območja Policijske uprave Murska Sobota, kjer promet na mejnih prehodih Petišovci, Gibina, Razkrižje in Hotiza poteka nemoteno. V Petišovcih potniki v državo vstopajo na eni vstopni stezi, po potrebi tudi po dveh, med potniki pa prevladujejo državljani Slovenije. Na mejnih prehodih na območju Policijske uprave Maribor promet prav tako poteka brez daljših čakalnih dob. Kot je povedal pomočnik komandirja na mejnem prehodu Gruškovje Mirko Skuhala, so sredi dneva na njihovem največjem mejnem prehodu potniki na vstop v državo čakali vsega deset minut, med njimi pa so prevladovali tujci. Od nedelje je tamkajšnji prehod z ene in druge strani prečkalo okoli 10.000 vozil.

Lani mejni prehodi v istem obdobju bolj obremenjeni

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes sicer ocenil, da je možno, da je bilo na Hrvaškem manj Slovencev, kot je bilo sprava ocenjeno. Ocena o 150.000 slovenskih turistih pri naših južnih sosedih je bila po besedah Hojsa očitno pretirana. Natančnih podatkov o trenutnem številu Slovencev na Hrvaškem na ministrstvu sicer nimajo, se pa ocene gibljejo okoli 50.000. Hrvaška turistična skupnost medtem ocenjuje, da na Hrvaškem dopustuje približno 45.000 slovenskih državljanov.

V petek in soboto naj bi mejna prehoda Obrežje in Slovenska vas, ki veljata za najbolj obiskana mejna prehoda, prečkalo 10.484 vozil, kot je potrdil Robert Perc s PU Novo mesto pa je bila številka že lansko leto višja, ko je v petek in soboto predzadnjega avgustovskega vikenda oba mejna prehoda skupaj prečkalo 34.010 vozil.

Po potrebi na mejnih prehodih več stez

V nedeljo je bilo slišati namige, da bi se lahko zamudniki karanteni izognili tako, da bi se v Slovenijo odpravili preko Madžarske ali Italije. A je Hojs v nedeljo zvečer napovedal, da to ne bo mogoče, saj bo moral vsak ob prestopu meje pokazati dokument, od koder je prišel. »Tudi če bo prišel iz Madžarske, bo pokazal papir, kajti moramo se prepričati, da ne prihaja iz Bosne,« je dejal za TV Dnevnik.

Na mejnih prehodih bodo po napovedih ministra danes po potrebi odprli več stez, pripravljeni so tudi za torek, ko začne veljati obveznost karantene.