Nogometni prvoligaši so v okrnjeni obliki krenili v novo sezono, ki jo že zaznamuje novi virus. Olimpija je komaj zaključila štirinajstdnevno karanteno, zato bo tekmo z Gorico odigrala naknadno. Aluminij se je pritoževal, da ni imel dovolj časa za pripravo, zato sploh ni pripotoval v Maribor. Klubi so tako odigrali le tri tekme uvodnega kroga. Najodmevnejša zmaga Mure na gostovanju pri državnih prvakih v Celju, Bravo je premagal Domžale, Tabor pa je bil po avtogolu boljši od Kopra.

Celjani se bodo vrnili k osnovam

Celjani so že na premieri spoznali, kako veliko odgovornost prinaša naslov državnega prvaka. Proti Muri se nikakor niso znašli, zato trener Dušan Kosić napoveduje, da se bo moralo moštvo vrniti k osnovam. Celjani so minuli teden že bili na evropski preizkušnji, ko so z veliko sreče visoko zmagali, motivirana in tekmovalna Mura pa je bila za celjske nogometaše prevelik zalogaj. Zelo se je poznalo, da je kapetan Mitja Lotrič v igro vstopil šele v drugem polčasu, medtem ko prvega napadalca Daria Vizingerja ni bilo v postavi.

»Preklop z evropskega na domače prizorišče se nam ni posrečil. Mura je zasluženo zmagala in je že tradicionalno neugodna tekmica za nas. Iz vsakega poraza smo se doslej nekaj naučili. V drugem polčasu smo preveč silili z glavo skozi zid in bili nepotrpežljivi. Vemo, kaj moramo narediti, da bomo spet pravi,« meni Dušan Kosić, ki ga v sredo čaka zahteven preizkus v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov z Moldejem. Prekmurci so z odliko opravili generalko pred četrtkovim mednarodnim testom v Estoniji. Trener Ante Šimundža je bil v knežjem mestu zadovoljen z garanjem, ki ga je pokazala Mura na poti do prve zmage v sezoni: »Na začetku tekme smo imeli kljub vodstvu nekaj težav, a smo hitro prišli k sebi, zadrževali žogo, prihajali do svoje igre… Tekmovalni pristop nas je nagradil, da smo ohranili nedotaknjeno mrežo.«

Domžale so po turbulentni sezoni spodrsnile že na uvodu in zapravile vodstvo proti Bravu, ki je ob Kamniški Bistrici zabil zmagoviti gol tik pred sodnikovim podaljškom. Tekmo je odločil Rok Kidrič, ki je v Bravo prišel iz Olimpije. »Po uspavanem prvem polčasu so igralci stopili na plin in začeli prevzemati pobudo. Na koncu je zmaga zaslužena. Vidi se, da smo imeli več časa za trening in možnost prijateljskih tekem,« je komentiral ljubljanski trener Dejan Grabić. Domžale so plačale visoko ceno, da so bile trideset dni brez tekmovalnega ritma, potem ko je moštvo v začetku meseca presekala okužba s koronavirusom. »Verjamem, da bomo hitro dvignili ritem igre in postali bolj sproščeni. Na koncu smo za neugoden poraz prejeli nesrečen gol iz prekinitve, v čemer je Bravo zelo dober,« je dejal domžalski trener Dejan Djuranović.

Aluminij bo denarno kaznovan

Ob začetku nove sezone je najbolj razburila poteza Aluminija, ki se je samovoljno odločil, da ne bo odpotoval v Maribor. Kidričani so ves teden najavljali, da se tekme ne bodo udeležili, ker po dvotedenski karanteni niso imeli dovolj časa za optimalno pripravo. To pomeni, da si je Maribor priigral zanesljivo zmago brez boja (3:0). V Aluminiju so na dan tekme zapisali, da se zavedajo svoje odgovornosti in da bo njihova odločitev povzročila manj škode, kot če bi tekmo odigrali. »Stroka je ocenila, da je iz zdravstvenega vidika po samo nekaj skupnih treningih preveč tvegano odigrati prvenstveno tekmo. Potrebujemo vsaj deset dni, da vrnemo igralce v stanje pred karanteno in tekmovalni ritem, ki ga bo Aluminij zaradi odrejene karantene že tako težko ujel.«

Aluminij je že pred dnevi zaprosil nogometno zvezo in Maribor za prestavitev tekme, a je naletel na gluha ušesa. Pravila nogometne zveze so jasna za vse – klub mora odigrati tekmo, če ima za skupne treninge na voljo pet dni, kar je bilo Kidričanom omogočeno. Problem ima zdaj predvsem nogometna zveza, ki vodi tekmovanje, saj neodigrana tekma prvega kroga kazi podobo prvenstva in pod vprašaj postavlja regularnost prve lige. Aluminij se je že znašel v postopku disciplinskega sodnika. Obeta se mu denarna kazen, tekmovalni pravilnik nogometne zveze pa pravi, da ekipa preneha tekmovati, če v eni sezoni dvakrat neopravičeno ne nastopi.