Kot so pojasnili, uporabniki spleta ne morejo dostopati do vrste spletnih strani, od lokalnih spletnih medijev Vicebsk Courier in Ljudske novice Vicebska do s strani ZDA financiranega radia Liberty in poljskega Belsata ter celo strani beloruske skupine za človekove pravice Vjasna in strani samega novinarskega združenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na blokiranih straneh se uporabnikom prikaže napis, da je dostop do tega vira informacij omejen na podlagi odločitve beloruskega ministrstva za informiranje.

Poleg tega je bilo prejšnji teden, domnevno zaradi napake pri tiskanju v državni tiskarni, ovirano izhajanje časnikov Komsomolska Pravda in Narodna Volja, so v pisni izjavi še dodali v združenju ter oboje jasno označili kot "poskus blokirati informacije o povolilnih protestih in hudemu nasilju nad njihovimi udeleženci".

Lukašenko vojski ukazal, naj odločno zatre vsak poskus revolucije

Avtoritarni voditelj Aleksander Lukašenko, ki državo s trdo roko vodi že več kot četrt stoletja in si je po uradnih izidih na predsedniških volitvah 9. avgusta s kar 80 odstotki glasov zagotovil že šesti zaporedni mandat, je danes obiskal vojaško oporišče v mestu Grodna, nedaleč od meje s članicama EU Poljsko in Litvo.

V svojem tamkajšnjem govoru je po poročanju beloruske tiskovne agencije BelTA, ki jo povzemajo druge tiskovne agencije, dejal, da tuje države razpihujejo notranjepolitično situacijo v Belorusiji in skušajo zanetiti »barvno revolucijo«. Beloruska vojska se mora odzvati z najstrožjimi ukrepi, da zaščiti ozemeljsko celovitost države, je poudaril. Kot je še dodal, je treba v prvi vrsti zaščititi »zahodni dragulj v kroni Belorusije s središčem v Grodni«.

Po volitvah so v Belorusiji izbruhnili največji protivladni protesti od razpada Sovjetske zveze. Protestniki in opozicija zahtevajo ponovitev volitev in vztrajajo, da je 9. avgusta večina podprla opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko. Režim se je na proteste odzval z nasiljem in aretacijami, Lukašenko pa je odgovornost za netenje politične krize pripisal Zahodu.

Voditelji EU so na virtualnem vrhu o Belorusiji v sredo sporočili, da ne priznavajo izida volitev in napovedali nove sankcije proti Belorusiji.