Kljub napovedi o povečanem prometu na mejnima prehodoma v Istri danes večje gneče ni bilo. Čeprav je bilo zaradi uvedbe 14-dnevne karantene ob vračanju slovenskih državljanov s Hrvaške pričakovati gnečo, je bila slika na mejnima prehodoma Sečovlje in Dragonja običajna za avgustovsko soboto. Kljub pričakovanju, da se bodo Slovenci množično vračali domov, jih je bilo na mejnih prehodih opaziti bore malo.


V torek se vrača na čoln

Kot sta povedala zakonca Steblovnik, doma iz Celja, sta danes zaključila družinske počitnice v Barbarigi. »Bivali smo v mobilni hiški in lahko rečemo le, da smo se imeli odlično, domov pa se vračamo tako, kot smo načrtovali že pred odhodom,« je povedala Katarina Steblovnik. Sta pa zakonca Kovič iz okolice Domžal savudrijski kamp Veli Jože zapustila nekaj dni prej. »V Slovenijo sva se imela namen vrniti v ponedeljek, vendar sva se, tudi zaradi napovedane gneče na meji, odločila, da se vrneva že danes,« sta povedala in kot kaže se je skromnih dvajset minut čakanja na meji vseeno izplačalo.

Po dobrem mesecu dni pa se je v domači Kranj vračal tudi Matjaž Nadižar, ki je zadnji teden dni počitnic preživel v družbi sina. »Vračava se zaradi obveznosti, zagotovo ne zaradi panike pred korona virusom, ki jo delajo drugi. Lahko rečem, da sem se imela na hrvaškem morju odlično, nobenega strahu, da bi se okužil z virusom. Tudi zato se v torek ponovno vračam,« je povedal Nadižar in na vprašanje ali računa ob povratku domov na karanteno odgovori: »Vračam se na čoln, tako da bom ostal na njem še nekaj časa.«

Tudi Marjan Čeč se je po mesecu dni vrnil domov. »Bil sem dober mesec dni, zaradi slabšega vremena, predvsem padavin, pa je nekaj prijateljev Medulin, kjer smo dopustovali, zapustilo že v torek. Se bom pa na hrvaško morje zagotovo letos še vrnil, če ne čez dober mesec dni, ko gremo na tunolov,« je povedal sogovornik, ki je vseeno pričakoval malo večjo gnečo na mejnem prehodu.

Po vrnitvi domov v karanteno

Dolga kolona pri Dragonji pa je presenetila Marinko Kavčič, ki je namesto v gnečo zavila desno proti mejnemu prehodu Sečovlje. Bila je ena redkih voznic s slovensko registrsko tablico, ki je čakala za izstop iz države. »Zavedam se, da bom po vrnitvi domov morala v karanteno. A ni kaj. Do včeraj so prikolico koristili otroci in vnuki, zdaj sem prišla na vrsto jaz. Ker živim v hiši sama, se bom, če bo potrebno, po vrnitvi domov dala v samoizolacijo,« je povedala voznica in v smehu dodala, da je september za upokojence itak najlepši mesec za preživeti ga na morju.

Sicer pa so v obe smeri, tako na Sečovljah in Dragonji, mejo prečkali predvsem tuji gostje. Največ jih je bilo iz Nemčije, Italije, nekaj tudi Avstrijcev, Poljakov, Čehov in Madžarov. Zato pa bolj množično vračanje Slovencev na mejnih prehodih pričakujejo jutri in v ponedeljek, torej tik pred iztekom roka v ponedeljek konec dneva, ko bo mogoče v Slovenijo s Hrvaške še vstopiti brez karantenske odločbe.

Na mejnih prehodih Obrežje in Metlika za zdaj brez zastojev

Promet na mejnih prehodih z Republiko Hrvaško na območju Policijske uprave (PU) Novo mesto poteka nemoteno in brez posebnosti, je ob 14. uri sporočil Robert Perc iz PU Novo mesto. Na mejnem prehodu za mednarodni promet Obrežje potniki vstopajo v državo na dveh vstopnih stezah od treh, na metliškem mejnem prehodu pa na eni do dveh.

V Slovenski vasi in na Vinici prav tako ni posebnosti pri prestopu državne meje. Čakalnih dob, razen običajnega nekajminutnega čakanja do mejne kontrole, ni, med potniki, ki vstopajo v državo, pa prevladujejo tujci.

Tudi na mejnem prehodu Gruškovje so glede na pričakovan promet prilagodili število policistov, tako da promet poteka dokaj tekoče, dopoldne so odprli štiri vstopne kolone in dve izstopni, je v izjavi za medije pojasnil pomočnik komandirja postaje mejne policije Gruškovje Mirko Skuhala.

Povečan promet je na to poletno soboto tudi na hrvaških cestah. Hrvaški avtoklub poroča o gostem prometu na avtocesti med cestninsko postajo Lučko pri Zagrebu in Karlovcem v smeri proti Dalmaciji ter od vozlišča Bosiljevo proti Reki. Prav tako je gost promet na avtocesti od Splita proti Zagrebu v okolici Zadra. Močno obremenjen je tudi most na Krk, v smeri proti otoku je kolona vozil dolga okoli štiri kilometre.