»Ne morem priznati. Ker tisto, kar se navaja v obtožnici, ni resnično,« je danes na vprašanje sodnice Špele Koleta o morebitnem priznanju očitanega poskusa uboja odgovoril 64-letni Nexhbidin Zidi. V obtožnici piše, da je na valentinovo okoli 9. ure na Pokopališki v Ljubljani polavtomatsko pištolo nameril v hrbet soproge Asime, s katero sta v postopku razveze, ustrelil, a zgrešil. Asima se je obrnila, začela vpiti na pomoč in se pognala v beg. Zidi, na sodišču ga zastopa odvetnik Peter Kobentar, trdi, da se tožilstvo moti: res je ustrelil, vendar navzgor, v zrak. In to ravno z namenom, da bi ženi pokazal, da ni morilec.

Asima pravi, da je bil v preteklosti do nje že nasilen. Grozil ji je, da jo bo ubil, »dal na kose«, zakopal, tako da je nihče ne bo našel, v prisotnosti devetletnega sina ji je na vrat prislonil nož. Avgusta lani je zagrozil, da bo ubil njo in njeno družino v Bosni, ter jo udaril po obrazu, zaradi česar je bil obsojen na pogojno kazen, izrečena pa mu je bila tudi prepoved približevanja – stanovanju, kraju njene zaposlitve, prepovedali so mu navezovanje stikov ali vzpostavljanje srečanj. Zidi se je zato moral izseliti iz stanovanja na Pokopališki, kjer je družina živela, od takrat je v glavnem spal v avtu. A se je, kot kaže, vseeno večkrat motal v ženini bližini. 14. februarja zjutraj ga je na Pokopališki opazil oškodovankin sin. Ko je ravno vstopal na avtobus, je videl, da se približuje njegovi mlajši sestri, ki je bila na poti v šolo. Telefoniral je mami, ki je takoj odšla do šole, da bi se prepričala, da je hčerka varno prispela. Na poti domov je šla še v trgovino in takrat je na bližnjem igrišču opazila Nexhbidina. Ko je prišla iz prodajalne, ga ni več videla, potem pa je na poti proti domu nenadoma zaslišala strel in zvok krogle mimo glave. Obrnila se je in ga zagledala s pištolo, namerjeno proti njej, je dejala. Potem je zaslišala še nekaj, kar je pripisala repetiranju, nakar je začela kričati in se pognala v beg.

Še mravlje ne bi ubil

Obtoženi trdi, da do nje ni bil nikoli nasilen. Dan pred dogodkom pa je prebral njeno izjavo, ki jo je sicer na policiji podala že pred šestimi meseci, češ da ji je grozil s smrtjo. Ker to sploh ni bilo res, ga je zelo prizadelo. S tem ko je na valentinovo streljal v zrak, ji je hotel dokazati, da ni morilec, ker »še mravlje ni sposoben ubiti«. »Tukaj imam pištolo, ki je polna, in nimam namena, da te ustrelim,« naj bi ji takrat dejal. Mislil je, da bo razumela, da ni človek, ki bi na nekoga streljal, in da se bo vrnila k njemu, je povedal v preiskavi. Oziroma, da bi jo lahko ustrelil, vendar tega ne bo storil zaradi otrok. Zidi je sicer oče desetih otrok, s tretjo, zadnjo, kmalu nekdanjo ženo ima tri.

V preiskavi je razložil, da so se odnosi skrhali leta 2018, po več kot 20 letih skupnega življenja. Zamerila mu je, ker se ni hotel preseliti v Bosno. Žena je namreč tam začela graditi hišo, njegovo podjetje pa je bilo zato ob ves kapital. Po 40 letih poštenega dela je postal socialni problem, je potarnal pred preiskovalnim sodnikom.

Izvedenec balistične stroke ni mogel ugotoviti smeri streljanja, je pa obremenjujoča izjava priče, ki je dogajanje spremljala z enega od bližnjih balkonov. Slišala je pok in na pločniku zagledala moškega s pištolo v iztegnjeni levi roki. Preiskava obtoženčeve krvi in urina je pokazala prisotnost več psihotropnih zdravil, vendar po mnenju psihiatrične izvedenke niso bistveno vplivala na njegovo presojo realnosti in obvladovanje ravnanja. Sojenje se bo začelo 14. septembra.