Slovenska nogometna reprezentanca, ki bo septembra začela tekmovanje v ligi narodov v skupini z Grčijo, Moldavijo in Kosovom, bo zelo spremenjena v primerjavi z zasedbo, ki je novembra lani končala kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Na seznamu, ki ga je danes predstavil selektor Matjaž Kek, ni kar petih prvokategornikov. Bojan Jokić in Benjamin Verbič manjkata zaradi poškodb, Josip Iličić zaradi osebnih težav (vrnil se je v Italijo), Aljaž Struna in Robert Berić pa zaradi zahtevnosti potovanja iz ZDA in premalo časa na prilagajanje na časovno razliko. Novinci so vratar Matjaž Rozman, vezista Nino Kouter in Dejan Petrović ter napadalec Mitja Lotrič. Po daljšem obdobju se v reprezentanco vrača Nejc Skubic, strokovni štab je okrepil Milan Miklavič, ki je bil v preteklosti že Kekova desna roka.

Tudi deset ur čakanja na letališču

»Končno smo prišli tako daleč, da bomo znova lahko igrali reprezentančni nogomet. Ker igralci prihajajo iz različnih držav, bo to največji projekt oživljanja nogometa. Ob vsem spoštovanju do vseh tekmovanj in lig je igranje reprezentanc temelj, saj gre za ponos in nacionalni naboj, ki je vedno nosil tudi nogomet. Spremembe na seznamu so povezane s statusi igralcev, problemi s potovanji, poškodbami in boleznijo,« je za uvod povedal Matjaž Kek, ki bo ekipo zbral v nedeljo, 30. avgusta. Tekmi z Grčijo v četrtek, 3. septembra, ob 20.45 in Moldavijo v nedeljo, 6. septembra, ob 18. uri bosta v Stožicah.

Prihod igralcev bo velik logistični zalogaj za podporne službe NZS, saj bodo nekateri igrali še v nedeljo. Posamezniki bodo na poti do Slovenije morali zaradi prestopanja tudi po deset ur čakati na letališčih, kar velja predvsem za Bijola in Mevljo iz Rusije. Zaradi slabih povezav Ljubljane s tujino (še najboljše so s Turčijo, od koder pridejo Skubic, Zajc in Vetrih) bodo mnogi pristali na letališču v tujini, največ v Benetkah. Največ negotovosti je, ali bo Tim Matavž sploh lahko dopotoval iz Združenih arabskih emiratov. Petrovič in Bijol lahko igrata še za reprezentanco do 21 let, ki se pripravlja na evropsko prvenstvo v Sloveniji, zato bo Kek tesno sodeloval s selektorjem upov Primožem Gliho. Če ne bosta v prvi enajsterici članske vrste, bosta igrala za ekipo do 21 let proti Italiji. Petrovič je v reprezentanci A predvsem zato, ker so odpadli nekateri vezisti, za nameček pa Kurtić na prvi tekmi z Grčijo nima pravice nastopa zaradi kartonov.

Kek: Cilj je zmaga na vsaki tekmi

Slovenija v ligo narodov vstopa s ciljem, da zmaga na vsaki tekmi. »Naša skupina je zelo tekmovalna, vse reprezentance so pokazale veliko v zadnjih kvalifikacijah. Čeprav bomo imeli pred prvo tekmo le dva treninga in bodo manjkali igralci, ki so vlekli reprezentanco, sem zelo optimističen. To bo priložnost za nekoga drugega in nekatera nova imena bodo začela tekmo. Malo časa bomo skušali izkoristiti za vrhunsko pripravo po taktični in tehnični plati,« je poudaril Kek, ki je na reprezentančni seznam znova vrnil Skubica, Kranjca, Mitrovića in Boharja. Novinci so Keka prepričali s predstavami v slovenski ligi. Morda bi vabilo poslal še komu, a nekateri klubi (Olimpija) sploh še niso začeli trenirati.

Na vprašanje, ali je kakšna možnost, da bi se Kampl, ki je navduševal v dresu Leipziga na turnirju lige prvakov v Lizboni, vrnil v reprezentanco, je odvrnil: »Vrata so mu vedno odprta. Vedno je v mislih. S tistim, kar je pokazal na igrišču, je dal vedeti, kaj bi pomenil tej reprezentanci.«

Ker bo Slovenija septembra obe tekmi igrala doma, bo v prednosti, saj ne bo imela težav z zahtevno logistiko za gostovanja, ki jo narekuje covid-19. »Ko ni gledalcev, ni več prednosti domačega igrišča. Spremembe je prineslo pet menjav, igranje tekem na nevtralnih igriščih. Najpomembneje je, da se začnemo čim prej pogovarjati o nogometu, na pa o omejitvah,« je poudaril Kek. Pozorno spremlja turnirski sistem zaključkov v ligi prvakov in ligi Evropa ter upa, da se bo uspešna klubska zgodba nadaljevala v reprezentančno.