"Bolnikovo stanje je stabilno," je sporočil namestnik glavnega zdravnika Anatolij Kaliničenko. Kot je pojasnil, so se - glede na to da se je bolnikovo stanje stabiliziralo ter da sta njegova soproga in brat "nase prevzela tveganje" njegove premestitve - odločili, da ne bodo nasprotovali medicinski evakuaciji. "Ne bo se zgodilo nemudoma, zgodilo se bo danes," je še povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Privrženci Navalnega sumijo, da je bil ta zastrupljen, in ruskim oblastem očitajo, da skušajo prikriti zločin. Po njihovem bi bilo za Navalnega "smrtonosno", če bi moral ostati v bolnišnici v Omsku. Soproga Navalnega Julija je pozvala neposredno ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj dovoli prevoz v Nemčijo, njeni sodelavci pa so se za pomoč obrnili celo na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Tiskovna predstavnica opozicijskega politika Kira Jarmiš je po novi odločitvi zdravnikov izrazila obžalovanje, da je trajalo tako dolgo, da so dovolili let, saj so letalo in vsi potrebni dokumenti pripravljeni že od zjutraj.

Posebno letalo z medicinsko opremo je namreč zjutraj iz Nemčije priletelo v Omsk in od takrat čaka, da bolnika prepelje na zdravljenje v Nemčijo. Po poročanju medijev bi se to lahko zgodilo že v nekaj urah. Letalo je organizirala nemška nevladna organizacija Cinema for Peace, prepeljali pa naj bi ga v znano berlinsko bolnišnico Charite. Nemški zdravniki, ki so prispeli v Omsk, so danes obiskali Navalnega in po navedbah fundacije Cinema for Peace ocenili, da so "sposobni in pripravljeni" prepeljati ga v Berlin danes zvečer ali jutri zjutraj.

Navalni je v komi v bolnišnici v Omsku od četrtka, ko se je na letalu iz Sibirije proti Moskvi začel nenadoma zelo slabo počutiti. Letalo je nato zasilno pristalo, njega pa so nemudoma prepeljali v bolnišnico, kjer so ga namestili na intenzivni negi na oddelku za toksikologijo.

Njegovi sodelavci domnevajo, da so mu strup podtaknili v čaj, ki naj bi ga spil na letališču v Tomsku pred odhodom na letalo. A zdravniki bolnišnice so danes sporočili, da niso odkrili dokazov, da bi bil Navalni zastrupljen. Po preiskavi krvi in urina namreč niso odkrili nikakršnih sledi strupa.

Kaliničenko je potrdil, da so morebitno zastrupitev medtem "dokončno izključili" ter da ostajajo pri svoji preliminarni diagnozi - da gre za motnjo v presnovi, ki je povzročila nenaden padec ravni sladkorja v krvi. Kot je še dodal, so se tudi posvetovali z nemškimi zdravniki in ti so bili "popolnoma zadovoljni" ter "so se strinjali z našo diagnozo".