Celjani so zgrabili prvo priložnost v zgodovini kluba, ki se jim je ponudila v ligi prvakov. Zmaga s 3:0 proti irskemu prvaku Dundalku je previsoka glede na dogajanje na igrišču, saj daje vtis, da so se slovenski prvaki s tekmecem poigrali, dejansko pa so vso tekmo trpeli in se mučili. Igra bo hitro pozabljena, šteje le končni razplet, ki prinaša tekmo drugega kroga kvalifikacij v sredo ob 18. uri v Celju z norveškim prvakom Moldejem, ki je pometel s finskim tekmecem Kuopiom (5:0).

Potrpežljivo čakali na spodrsljaj tekmeca

Celjani v Budimpešti niso blesteli, a so bili rezultatsko izjemno uspešni, ker so bili učinkoviti v pravih trenutkih. Opazno je bilo, da so Celjani brez mednarodnih izkušenj, medtem ko Irci redno nastopajo v evropskem tekmovanju, vendar jim manjka kakovosti, da bi kaznovali napake slovenskih prvakov. Trener Dušan Kosić je pravilno izbral previdno taktiko, s katero je potrpežljivo čakal na spodrsljaj tekmeca. Skoraj vse napake Ircev je unovčil v končnicah obeh polčasov.

»Pričakovali smo prav takšno tekmo, torej trd nogomet, ni bilo veliko lepote. Naša želja je bila, da smo disciplinirani in se uvrstimo v drugi krog. Veliko od tega se nam je izšlo. Vsebina na igrišču je bila proti koncu takšna, kakršne smo sposobni. Fantje so vendarle mladi, imeli so opraviti z izkušeno ekipo. Trpeli smo in imeli kanček sreče. Fantje so pokazali pravi značaj, nadaljujejo delo, ki so ga začeli pred tremi leti. Osnovni cilj je bil, da Sloveniji priborimo napredovanje. Ponosen sem na fante, ponosen sem na športnega direktorja,« je po tekmi povedal trener Celja Dušan Kosić.

Športnega direktorja Celja Branka Veršiča zaradi službenih obveznosti v podjetju Ahac, kjer je zaposlen, ni bilo na tekmi v Budimpešti. »Nisem odstopil. Ne vem, od kod se je pojavila ta informacija,« nam je sinoči v telefonskem pogovoru zatrdil Veršič. Tudi o tem, da bi ga zamenjal Robert Koren, ni vedel nič.

Najboljši Zaletel, Kerin in Lotrič

Zlasti v prvem polčasu je bilo očitno, da je Celjane zdelala trema, zato so imeli težave s kreativnostjo na sredini igrišča, pa tudi v obrambi je bilo kar nekaj lukenj. Na celjsko srečo je bil v vratih zanesljiv Matjaž Rozman. V obrambnih nalogah je navdušil komaj 20-letni centralni branilec Žan Zaletel, ki je odlično poveljeval soigralcem. Ostali partnerji v obrambni vrsti Advan Kadušić, Josip Čalušić in moldavski reprezentant Denis Marandici so odigrali povprečno. A v seštevku vsi zaslužijo pozitivno oceno, saj so mrežo ohranili nedotaknjeno. Najbolj je škripalo na sredini igrišča. Dolžnika sta defenzivna vezista Lan Štravs in Matic Vrbanec, ki sta bila v obeh fazah igre premalo odločna in kreativna, pomanjkanje izkušenj in strah pred napako sta bila očitna. V ofenzivnem delu je Luka Kerin z vodilnim golom, ki je plod vztrajnosti in iznajdljivosti, poskrbel, da je bilo Celjanom v nadaljevanju veliko lažje. Ivan Božić je šele v drugem polčasu z nekaj preigravanji dvignil ritem igre. Mitja Lotrič je bil pravi kapetan, nad katerim je bilo storjenih tudi največ prekrškov. Prekmurec je sodeloval pri vseh treh golih, zlasti podaji za prva dva sta bili pravi mojstrovini. Dario Vizinger je nadaljeval strelsko serijo, obenem pa dobil učno uro, kako ostri so lahko dvoboji na mednarodni sceni, ko je treba ostati na nogah, ker sodnik ne zapiska ob vsakem dotiku.

Dundalk si je po prikazani igri zaslužil zadetek, a je bil neučinkovit. »Zelo smo razočarani. V drugem polčasu smo zaigrali bolje, vseskozi pritiskali, nato pa prejeli dva zadetka v končnici. Izid ne odraža dejanskega stanja na zelenici, toda Celjanom je treba športno čestitati za zmago. Želim jim veliko sreče v nadaljevanju kvalifikacij,« je povedal trener irskih prvakov Vinny Perth.