V končnici lige prvakov že dolgo ni bilo tako izrazitega favorita kot na letošnjem zaključku evropske sezone v Lizboni. Bayern iz Münchna uživa status nepremagljivega stroja in ima velike možnosti za osvojitev šeste lovorike v ligi prvakov. Bavarce po spektakularni predstavi proti Barceloni nocoj čaka polfinalni obračun z Lyonom, ki je doslej izločil Juventus in Manchester City. Lahko Francozi presenetijo še Bayern in se uvrstijo v premierni finale v zgodovini kluba?

Bayern – moderen tekaški kolektiv

Nemški prvak v letošnji podaljšani mednarodni sezoni še ni imel slabega večera. V ligi prvakov je dobil vseh devet tekem, kar doslej ni uspelo še nikomur. Bayernov niz nepremagljivosti v vseh tekmovanjih traja že od decembra lani, ko je na Allianz Areni padel Tottenham. Bavarci so odtlej odigrali 28 tekem in vpisali 27 zmag, kar velja za nemški rekord. V tem času so dosegli 94 zadetkov (povprečje 3,4 na tekmo) in jih prejeli 22. Dvanajstkrat so mrežo ohranili nedotaknjeno. V letu 2020 jih je ustavil le Leipzig, ki je v nemškem prvenstvu iztržil remi brez golov. V mednarodni konkurenci se v letošnji sezoni prav nihče ni približal dosežkom Bayerna, ki je nemara sestavil najboljšo zasedbo v zgodovini kluba.

Moštvo trenerja Hansija Flicka odlikuje zmagoviti ekipni duh. Bayern velja za moderen tekaški kolektiv s hitrimi prehodi in silovitim pritiskom na tekmece že v njihovem kazenskem prostoru. Flicku je v zelo občutljivem koronačasu uspela trenerska čarovnija, da je iz vsakega igralca iztisnil najboljše in moštvo povezal v celoto. Polni mandat na klopi Bayerna je dočakal šele novembra lani, ko je vodstvo kluba odpustilo neprepričljivega Nika Kovača. Od takrat ima Flick v bundesligi najboljši izkupiček vseh časov (88 odstotkov). Njegov Bayern je v nemški ligi v povprečju osvojil 2,76 točke in zabil 3,3 gola na tekmo, kar je več od šampionskega moštva Juppa Heynckesa iz sezone 2012/13, ko so se Bavarci podpisali pod trojček lovorik. Prednost Bayerna je tudi v tem, da ima v družbi vseh polfinalistov edini neprecenljive izkušnje z osvajanjem evropskih naslovov.

Lyon – palček, ki izziva velikana

Lyon lahko v polfinalu proti tako močnemu Bayernu predvsem ogromno pridobi. Francoski predstavnik se bo tudi na tretji stopnički izločilnih bojev predstavil kot palček, ki izziva velikana. Doslej mu je bila ta vloga pisana na kožo, potem ko se je pretkani trener Rudi Garcia izkazal z izvrstno taktiko tako proti Juventusu kot Cityju. Treba je vedeti, da Lyon igra povsem drugače na evropskem kot domačem prizorišču, kjer je francosko prvenstvo končal na skromnem sedmem mestu. V končnici lige prvakov je zablestel z organizirano igro v obrambi in potrpežljivo čakal na priložnosti v napadu. Ko je ritem igre upadel in se je nasprotnik preveč sprostil, ga je Lyon hitro kaznoval.

Pomembna odlika francoskega polfinalista je, da se zelo hitro prilagaja nasprotniku in igra z veliko strasti. Običajno je tako, da želi čim prej doseči zadetek in se povleči v obrambo. Ker za vstop v finale odloča samo ena tekma, ima Lyon več možnosti za novo senzacijo kot običajno, če bi za napredovanje odločal tudi povratni dvoboj. Drevišnja nasprotnika sta se doslej osemkrat pomerila v ligi prvakov. Pred natanko desetimi leti se je zadnji medsebojni obračun v polfinalu končal s suverenim napredovanjem Bayerna po zmagah s 3:0 in 1:0. V skupinskem delu tekmovanja je bilanca med tekmecema povsem izenačena – ob dveh remijih sta obe moštvi slavili po dvakrat. Tekmo v Lizboni bo sodil Antonio Mateu Lahoz iz Španije.