Gostitelj, slovenski premier Janez Janša bo 31. avgusta na Bledu gostil hrvaškega kolega Andreja Plenkovića, madžarskega premierja Viktorja Orbana, predsednika češke vlade Andreja Babiša, poljskega kolega Mateusza Morawieckija in srbskega predsednika Aleksandra Vučića, je potrdil generalni sekretar BSF Peter Grk.

Za panelom voditeljev pa bo zunanji minister Anže Logar gostil še svoje kolege iz Hrvaške, Madžarske, Poljske, Slovaške, Češke in Romunije - Gordana Grlića Radmana, Petra Szijjarta, Jacka Czaputowicza, Ivana Korčoka, Tomaša Petrička in Bogdana Luciana Aurescuja. V razpravi se jim bo pridružil tudi visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell. Na Bled pa prihaja tudi posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino in za zadeve Zahodnega Balkana Miroslav Lajčak.

Preko videopovezave bodo zbrane nagovorili oz. sodelovali v razpravi še predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva in pomočnica generalnega sekretarja zveze Nato za politične zadeve in varnostno politiko Bettina Cadenbach.

»Udeležba bo izjemna, še posebej v času, ko so potovanja zaradi pandemije omejena,« je poudaril Grk. Program pa še ni dokončan in so »še možna tudi kakšna presenečenja« v smislu dodatnih gostov, je nakazal Grk.

Poudaril je še, da bo forum zaradi pandemije sicer potekal v številčno okrnjeni udeležbi – pričakujejo vsaj za četrtino manj udeležencev kot prejšnja leta, vendar pa bo vsebinsko zagotovo zelo pomemben. Logistično pa bo zagotovo še bolj zahteven kot prejšnja leta - tako zaradi zagotavljanja zdravja udeležencev kot tudi varovanja visokih gostov, je izpostavil Grk.

V ospredju razprav regionalno sodelovanje in prihodnost EU

BSF bo letos potekal samo en dan, v ponedeljek 31. avgusta. Za razliko od prejšnjih let, ko se je v dveh dneh zvrstilo tudi več kot 20 razprav, bo letos panelov samo pet »v živo«, dva pa bosta potekala digitalno.

Digitalna komponenta bo sicer letos zelo močna, saj bo panele v živo zaradi zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa lahko spremljalo le okoli 150 do 160 ljudi, večinoma povabljenih. Ostali pa bodo forum lahko spremljali preko prenosa na spletu. Preko spletnih platform pa bodo gledalci lahko zastavljali tudi vprašanja udeležencem, je še razložil Grk.

V ospredju razprav bo po napovedih Grka predvsem regionalno sodelovanje v okviru EU in prihodnost unije tako po brexitu kot po pandemiji koronavirusa. To bo sicer tudi prvo srečanje v živo petih predsednikov vlad članic EU po julijskem vrhu, na katerem je bila začrtana pot za gospodarsko okrevanje unije po pandemiji, kar bo tudi tema tokratnega BSF. Razpravljalo se bo tudi o kibernetski varnosti in o prihodnosti evropske varnosti in krepitvi transatlantskih odnosov, je še nakazal Grk.