V NK Olimpija se soočajo z okužbami s koronavirusom. Ker so bili pred predvidenim začetkom nove sezone v prvi nogometni ligi na testu pozitivni trije njihovi nogometaši, je celotna članska ekipa v 14-dnevni samoizolaciji.

Že takoj po tem, ko je morala v samoizolacijo celotna ekipa, se je Olimpija skupaj z Mariborom v prvem pismu za javnost odzvala, da je tovrsten ukrep nespameten in lahko poguben za celotni slovenski nogomet. Čeprav je začetek sezone v prvi ligi prestavljen, največjo težavo povzroča izolacija celotne ekipe, ki tako ne more skupaj trenirati in se uspešno pripravljati na novo sezono.

Ob tem jih še čaka kvalifikacijska tekma v evropskem tekmovanju, kjer Olimpija pričakuje uspeh in od tega tudi zajeten kup denarja, ki je pomemben za obstoj kluba. Ker pa se na dvoboj ne bojo mogli optimalno pripraviti, se bojijo neuspeha in so se takoj zavzeli za pravila, ki so v veljavi pri evropske nogometni zvezi (Uefa), kjer mora v samoizolacijo le okužen nogometaš, ostali pa lahko nadaljujejo s svojim delom.

»Sprejet je bil ukrep, ki predstavlja klasično birokratsko odločitev. Gre za neživljenjski in neuravnotežen sklep, sprejet brez občutka za resničnost in interese športa. Vse sosednje države imajo protokol, ki velja tudi za večino ostalih evropskih držav: Pozitivni gredo v karanteno, ostali normalno trenirajo in igrajo tekmo v skladu s protokolom,« so tokrat zapisali v klubu.

3000 ljudi na Brezjah Olimpijo prisililo v novo sporočilo

Pri Olimpiji sicer sledijo vsem ukrepom in jih upoštevajo, a jih je na noge spravil dogodek, ki je ta konec tedna potekal na Brezjah. Na verskem dogodku se je zbralo več kot 3000 ljudi, poskrbljeno pa ni bilo za vse varnostne ukrepe, ki jih zahtevajo pri NIJZ in tako pristavili, da gre za dvojna merila. Zato so se s svojim pogledom na dogodek oglasili preko svoje spletne strani, kjer so zapisali sporočilo za javnost.

»Zdaj smo priča, da imajo isti državni organi drugačne in selektivne kriterije, kar je popolnoma blokiralo možnost, da bi Olimpija skupinsko trenirala, igrala in se ustrezno pripravila na začetek novega prvenstva in tekmovanje na evropski ravni. Verski dogodek, ki je bil organiziran minuli konec tedna na Brezjah, je pokazal, da je mogoče z malo dobre volje in razumevanja stroga birokratska pravila razlagati veliko bolj liberalno, kot je bilo zapisano. Na enem dogodku je bilo na enem mestu prisotnih več kot tri tisoč ljudi. Mnogi med njimi niso imeli mask, skratka, pogoji so bili takšni, da ni bilo mogoče zagotoviti zanesljive zaščite pred okužbo,« je glavno sporočilo pisma, ki si ga v celoti lahko preberete tukaj.