Igralci Los Angelse Clippers, ki so po mnenju večine glavni kandidati za osvojitev naslova lige NBA, so si med seboj dobro porazdelili vloge. Kawhi Leonard je dosegel 29 točk, Paul George jih je dodal 27, vključno z nekaj odločilnimi koši v zaključku, verjetno ključen pa je bil prispevek Marcusa Morrisa, ki je ob 19 točkah in dobri obrambi »zaslužen« tudi za drugo tehnično napako in posledično izključitev Kristapsa Porzingisa.

Dallas je ob njegovi izključitvi v začetku tretje četrtine vodil za pet točk, tehnično napako pa si je Latvijec prislužil, ker je preveč agresivno stopil v bran Luki Dončiću, ki se je zapletel v manjši fizični in besedni dvoboj z Morrisom. Sodniki so obema dosodili tehnično napako, ker pa si je Porzingis prvo prislužil že v drugi četrtini za preveč burno reakcijo ob dosojeni osebni napaki po blokadi, je to pomenilo avtomatično izključitev.

Večinsko mnenje strokovnih komentatorjev je, da Porzingis pred dosojeno prvo tehnično napako ni naredil osebne napake, saj je bila njegova blokada čista. Vendar pa so pravila jasna; vsako mahanje po zraku s pestjo kot odziv na sodniško odločitev je tehnična napaka.

Odločitev sodnikov za drugo tehnično napako pa je po mnenju stroke prav tako pravilna, ker se Porzingis v spor med Dončićem in Morrisom ni vmešal z namenom umirjanja situacije, temveč je njegovo posredovanje le še bolj razgrelo strasti. Ni pa dvoma, da si Porzingis v končnici, sploh ob dejstvu, da je že imel eno tehnično napako, takšne »neumnosti« ne bi smel privoščiti.

Tole si je ob izključitvi Porzingisa mislil najboljši košarkar na svetu zadnjih let, LeBron James...

... tole pa Dallasova legenda Dirk Nowitzki.

»Človek, to je končnica. Nikogar ne bi smeli izključiti v končnici. Vem, da njihovo ekipo to resnično boli, vendar to ni bila moja krivda,« je po tekmi dejal Morris. Porzingis je stvari videl nekoliko drugače. »To je bilo zelo pametno z njihove strani. Ampak, jaz moram biti še pametnejši in nadzirati svoja čustva,« je povedal latvijski velikan, ki mu ni bilo všeč, kako se je Morris zagnal v Dončića.

»To je naredil zame«

»Porzingis mi je ščitil hrbet. Potegnil se je za zame. Ne samo jaz, celotna ekipa ceni to potezo. Ni bilo pošteno, da so ga sodniki izključili. Še posebej na tekmi končnice,« je bil razočaran 21-letni Ljubljančan.

Košarkarji iz Los Angelesa so takoj po izključitvi začutili svojo priložnost in hitro prešli v vodstvo, ki ga niso več izpustili iz rok. Dallas se je na krilih Dončića nekajkrat približal, a je njihove upe v zaključku razblinil Paul George.

Slovenski čudežni deček je po slabem začetku (štiri izgubljene žoge v prvih nekaj minutah) in lažji poškodbi gležnja, ko je moral z igrišča, uprizoril spektakularen povratek. Dosegel je 42 točk, kar je nov rekord lige NBA ob prvem nastopu v končnici. V statistiko svojega debija v končnicah lige NBA je vpisal še sedem skokov in devet podaj ter tri ukradene žoge, ob tem pa je imel tudi 11 izgubljenih žog.

»On je prihodnost,« mu je v prvem odzivu takoj po tekmi polaskal Paul George. »Zategniti moramo obrambo in ga omejiti.« Poln hvale na njegov račun je bil tudi trener Clippersov Doc Rivers. »Neverjeten je. Mislim, da smo ga precej dobro pokrivali. Prisilili smo ga v nekaj težkih metov, v nekaj izgubljenih žog. Vsakič, ko smo naredili napako v obrambi ali priskočili na pomoč, ko to ne bi bilo treba, je našel odprtega soigralca. Ne motijo me njegovi napadi in trojke, motijo pa me točke in še asistence. Danes smo mu dovolili oboje,« je v svojem odgovoru hote ali nehote razkril tudi obrambno taktiko, ki si jo je zamislil.

Drugi najboljši strelec Dallasa je bil na koncu Tim Hardaway Jr. z 18 točkami, 14 jih je dodal Seth Curry, skupno pa so izgubili kar 21 žog. Slednje in pa preslabo skakanje za odbito žogo je najbolj zmotilo Dallasovega stratega Ricka Carlisla, ki je napovedal, da bosta to stvari, ki ju bodo popravili na naslednji tekmi. Dončić se je po porazu že tradicionalno bolj kot na lasten rekord osredotočil na svoje napake. »Strašno. Imel sem 11 izgubljenih žog. Nikoli jih še nisem imel toliko. To je 11 dodatnih posesti, si predstavljate.«

Los Angeles Clippers vodijo v zmagah 1:0. Igrajo na štiri zmage. Naslednja tekma bo v četrtek ob 3. uri zjutraj.