»Morali bomo pretehtati in hitro sprejeti odločitev glede na to, da se razmere poslabšujejo in da nas ogrožajo predvsem vnosi, tudi s Hrvaške. Odločitev bo treba sprejeti, preden se začne šola. Kakšna bo, je vedno strokovna in tudi politična odločitev. Ne bi je pa želel vnaprej napovedovati,« je dejal Gantar v izjavi medijem po sestanku s predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus).

Gantar meni, da bi bilo smiselno uvesti karanteno za slovenske turiste, ki se bodo vračali s Hrvaške, a jim je vseeno prej treba dati na voljo nekaj dni časa, da se lahko tudi brez karantene vrnejo v državo. »Mislim, da bi bilo čisto tehnično težko izvedljivo, če bi rekli, da je od zdaj naprej karantena za vse. To bi pomenilo več deset tisoč ljudi v karanteni, kar je nemogoče izvesti,« je povedal.

Ob tem je pozval ljudi, ki se vračajo s Hrvaške, naj, če le imajo možnost, nekaj dni ostanejo izolirani, da ne bi ob morebitni okužbi virus nenadzorovano širili naprej. »Še posebej to mora veljati za zdravstvene delavce in vse, ki delajo v domovih za starejše občane,« je izpostavil.

Ob tem pa državljanom odsvetuje dopustovanje na Hrvaškem, saj imajo v tej državi težavo z epidemijo. »Izpostavljanje je v tem primeru dejansko neodgovorno, ogrožamo sebe in naše bližnje - sodelavce, svojce,« je povedal zdravstveni minister.

Danes na Hrvaškem 85 novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah po opravljenih 990 testih potrdili 85 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

V državi imajo trenutno aktivnih 1236 primerov okužbe, v bolnišnicah pa se zdravi 126 bolnikov s covidom-19. Enajst pacientov je na ventilatorjih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po podatkih županijskih štabov civilne zaščite so v zadnjih 24 urah v Zagrebu potrdili 45 novih primerov okužbe, v splitsko-dalmatinski županiji pa 27, od tega deset v Makarski in osem v Splitu. Štiri nove okužbe so potrdili v zadrski županiji, en primer pa v Istrski županiji, navaja Hina.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je sicer še pred objavo podatkov za državo danes ocenil, da bo število novih okužb manjše od sto. Pri tem je priznal, da so čez vikend izvedli manj testiranj in da bodo »videli, kakšne bodo številke jutri«.

Rast števila okužb na Hrvaškem sredi turistične sezone sicer odpira vse več vprašanj o tem, kakšne ukrepe za omejitev širjenja virusa bo sprejela vlada v Zagrebu.

V državi so doslej potrdili 6656 okužb, izvedli pa 138.647 testov. Umrlo je 166 bolnikov s covidom-19.