Umrl ni noben bolnik s covidom-19, se pa v bolnišnicah zdravi 19 tovrstnih bolnikov, trije potrebujejo intenzivno zdravljenje, iz bolnišnice niso odpustili nobenega.

Znova je bilo največ na novo potrjenih okužb v Ljubljani, in sicer štiri. Dve so odkrili v Novem mestu, po eno pa v Mariboru, Celju, Ravnah na Koroškem, Lendavi, Grosupljem, Šmarjeških Toplicah in Šmartnem pri Litiji.

Skupaj je bilo doslej potrjenih 2429 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 129 bolnikov s covidom-19. Po podatkih Sledilnika za Covid-19 je trenutno v državi aktivno okuženih 248 ljudi.

V hrastniškem domu starejših konec tedna brez okužb

V celotni Občini Hrastnik so od petka do nedelje testirali na novi koronavirus 27 ljudi. Od tega so 22 brisov odvzeli v Domu starejših Hrastnik, in sicer pri 19 zaposlenih in treh stanovalkah. Okužbo so v petek potrdili pri dveh stanovalkah, vsi ostali brisi so bili negativni. Negativnih je bilo tudi vseh pet brisov, ki so bili odvzeti izven doma starejših, so danes sporočili s hrastniške občine.

Od začetka soočanja z novim koronavirusom na začetku julija so v tamkajšnjem domu starejših potrdili okužbo pri 52 stanovalcih in enajstih zaposlenih. Po najnovejših podatkih je šest zaposlenih in 22 stanovalcev ozdravelo, umrlo je devet stanovalcev.

Pet zaposlenih je še aktivno okuženih in zato odsotnih z dela. Kadrovske stiske v domu blažijo začasni sodelavci, ki so prišli na pomoč iz drugih domov in Splošne bolnišnice Trbovlje. »Problem je, da je že v normalnih razmerah premalo zaposlenih. V teh razmerah, ko je treba organizirati delo po conah brez prehajanja, je pa še težje,« je danes povedal direktor doma Drago Kopušar.

Aktivno okuženi stanovalci so ločeni od ostalih, uradno ozdravele pa so preselili iz rdeče v sivo cono. »Temu primerno je bilo treba preurediti cone po domu in urediti način delovnega procesa, da se v istem nadstropju, kjer je siva in rdeča cona, poti ne križajo. Druge možnosti v danih razmerah preprosto ni, kot da se z zmanjševanjem števila okuženih stanovalcev prostorsko prilagajamo glede na možnosti, ki jih objekt daje,« je še povedal direktor doma, ki je za obiske že več kot mesec dni zaprt.