Za uspešno izveden poseg je zaslužna celotna ekipa zdravnikov in medicinskih sester, so zapisali. Še posebej pa se želijo zahvaliti vsem, ki so jim sredi noči požrtvovalno priskočili na pomoč, nekateri so se celo predčasno vrnili s počitnic. »Brez njih nikakor ne bi mogli sestaviti dodatne kirurške ekipe, da je lahko sočasno v sosednji operacijski dvorani potekala še presaditev srca 15-letnemu dečku, ki je bila prav tako uspešna,« je povedal predstojnik kliničnega oddelka za torakalno kirurgijo v UKC Tomaž Štupnik.

S presajanjem pljuč so v UKC Ljubljana začeli pred manj kot dvema letoma, odtlej so pljuča presadili 23 bolnikom. V letu 2019 smo se po številu presaditev na milijon prebivalcev uvrstili na 16. mesto v svetu, tudi pred države, kot so Nemčija, Švica in Velika Britanija. V letu 2020 pričakujejo še boljši rezultat, saj so letos opravili že 11 presaditev pljuč, na poseg pa v tem trenutku čaka še šest bolnikov.

Predsednica Društva za cistično fibrozo in mati deklice, ki so ji presadili pljuča pred 12 leti še na Dunaju, Slavka Grmek Ugovšek je ob tem izjavila, da je to izjemen dosežek naših strokovnjakov, ki kaže visoko strokovno usposobljenost in angažiranost celotne kirurške ekipe. Poudarila je, kako pomembno je za starše, da zdaj uspešno opravljajo presaditve pljuč tudi v Sloveniji.

Vodja Centra za transplantacijsko dejavnost UKC Ljubljana doc. dr. Ivan Knežević, dr. med. dodaja, da pred dnevi opravljena presaditev pljuč pri otroku kaže na izjemno strokovnost in požrtvovalnost vseh vpletenih v kompleksnem in zahtevnem zdravljenju te še posebej ranljive skupine bolnikov. »S tem posegom smo v UKC Ljubljana premaknili področje presaditve pljuč na najvišjo stopnico samostojnosti in samozadostnosti. Za te navdušujoče uspehe je zaslužno tudi dolgoletno uspešno sodelovanje s Slovenijatransplantom, ki skrbi za donorsko dejavnost. Brez njihovega požrtvovalnega dela ne bi bilo niti prejemniške dejavnosti v UKC Ljubljana.«

Navedel je še nekaj podatkov o transplantacijski dejavnosti ljubljanskega kliničnega centra, ki je že vrsto let svetovno priznana in izjemno dobro razvita. Že od leta 2012 opravijo letno največ presaditev srca na milijon prebivalcev na svetu. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta so opravili 73 presaditev organov navkljub covid-19 krizi, kar je več kot v enakem obdobju lani, ko so opravili 41 presaditev do 31. julija. V enakem obdobju letos so opravili osem presaditev pljuč, lani pa štiri.