Kot je na posebni slovesnosti ob podpisu sporazuma izpostavil Duda, Poljska s tem ne bo zgolj kmalu dobila več ameriških vojakov in ameriške vojaške infrastrukture. "Okrepile se bodo tudi garancije, da bodo naši vojaki stali z ramo ob rami v primeru vsake nevarnosti, pa naj si bo šlo za ogrožanje Poljske ali ZDA," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Duda.

Z omenjenim sporazumom se bo zdaj število ameriških vojakov na Poljskem povečalo za okrog 1000 na najmanj 5500. Njihova prisotnost bo po novem opredeljena kot trajna, čeprav na Poljskem še ni vzpostavljene nobene ameriške baze.

Dogovor vključuje tudi premestitev dela poveljstva petega korpusa ameriške vojske iz Fort Knoxa v zvezni državi Kentucky na Poljsko. Ameriške vojake iz okvira tega poveljstva - bilo naj bi jih okrog 200 - pričakujejo že jeseni. Več podrobnosti iz sporazuma za zdaj ni znanih.

Poljska si je že dolgo prizadevala za povečanje števila ameriških vojakov na svojih tleh, saj tako vidi dodatne garancije ZDA in zveze Nato v odvračanju potencialne grožnje Rusije. Ta pa na drugi strani kritizira Nato, zakaj namešča svoje sile tako blizu njenim mejam.

ZDA sicer nameravajo iz Nemčije umakniti približno 12.000 od 36.000 vojakov. Več kot polovica naj bi se vrnila v ZDA, 5600 pa naj bi jih razporedili v druge države članice zveze Nato. Poljska je že julija napovedala, da jih bo sprejela 1000.

Poljska je zadnja postaja Pompeove turneje po Srednji Evropi, ki je vključevala še Češko, Avstrijo in tudi Slovenijo.

Podpis omenjenega sporazuma je bil glavni dogodek Pompeovega obiska v Varšavi. Na programu ima tudi sodelovanje na slovesnosti ob 100. obletnici bitke za Varšavo, s katero se je leta 1920 takrat na novo vzpostavljena Poljska obranila pred sovjetskimi boljševiki. Bitka velja za eno najpomembnejših v poljski zgodovini, navaja dpa.