Letalski prevozniki se v zadnjih mesecih, odkar je potniški letalski promet po epidemiji covida-19 v Sloveniji znova mogoč, postopoma vračajo na Brnik. Trenutno redne neposredne lete na deset destinacij ponuja devet letalskih družb.

Air Serbia štirikrat tedensko leti v Beograd, Montenegro Airlines enkrat tedensko v Podgorico, Lufthansa dvanajstkrat tedensko v Frankfurt, Wizz Air dvakrat tedensko na bruseljski Charleroi, Transavia dvakrat tedensko v Amsterdam, Air France dnevno v Pariz, Turkish Airlines trikrat tedensko v Istanbul, Easyjet enkrat tedensko v Berlin in dvakrat tedensko v London ter Lot Polish Airlines štirikrat tedensko v Varšavo.

»Upamo, da se bodo preostali prevozniki, ki so vrnitev napovedali še za poletni vozni red, vrnili čim prej,« so izpostavili v Fraportu Slovenija in dodali, da naj bi po trenutnih napovedih Brussels Airlines in British Airways letenje vzpostavila v začetku septembra, ukrajinski Windrose pa v drugi polovici devetega meseca. Poleg tega si obetajo še povezavo v izraelski Tel Aviv.

Zdajšnji obseg letenja v primerjavi s predkoronskim bistveno manjši

Če ne bi bilo pandemije, bi, kot je povedal poslovodni direktor Fraporta Slovenije Zmago Skobir, imeli sedaj na letališču 17 tujih prevoznikov z 22 destinacijami in bi obnovili že 95 odstotkov prometa, ki so ga na letališču izgubili po lanskem propadu Adrie Airways, vključno z vsemi za Slovenijo najpomembnejšimi linijami.

»Letalski prevozniki so po epidemiji pri ponovnem vračanju previdni in selektivni, pri čemer veliko vlogo odigrajo restriktivni ukrepi v posameznih državah ter s tem povezano okrevanje povpraševanja po letih,« so pojasnili v Fraportu Slovenija.

Kljub temu, da ima letališče vzpostavljenih kar nekaj letalskih prevoznikov in s tem vzpostavljenih letalskih povezav, se zaradi epidemiološke situacije po svetu pojavljajo težave s polnjenjem letal in s tem povezane odpovedi posameznih letov.

»Trenuten obseg letenja je v primerjavi s predkoronskim bistveno manjši, tako tudi številke oskrbljenih potnikov. Te rastejo, a počasi,« so izpostavili v družbi in dodali, da so maja v javnem prometu zabeležili 111 potnikov, junija 4991, julija pa 20.992.

Letos naj bi na brniškem letališču našteli pol milijona potnikov

Po optimističnih napovedih naj bi letos na brniškem letališču našteli pol milijona potnikov, kar predstavlja le 30 odstotkov načrtovanega prometa. V prihodnjem letu naj bi se število potnikov glede na pričakovanja dvignilo na 1,1 milijona. Kot kažejo napovedi v svetovnem letalskem prometu, naj bi se promet na raven iz leta 2019 vrnil šele leta 2023.