Hokejisti Olimpije so v začetku tedna odprli priprave na novo sezono, a še nimajo uradne informacije, v katerem tekmovanju bodo nastopali. Tivolski klub se je prijavil za igranje v alpski ligi, obenem pa se že več mesecev resno spogleduje s selitvijo v višji rang tekmovanja pod okriljem avstrijske hokejske zveze. Ljubljančani še vedno čakajo na končni odgovor lige EICHL (nedavno EBEL), ki združuje enajst klubov iz štirih dežel. Če zadnji hip ne bo zasuka, bo Olimpija vsaj še prihodnjo zimo počakala na vrnitev pod žaromete mikavnega odprtega prvenstva Avstrije.

Čez leto dni selitev v višjo ligo

Po naših informacijah skorajda ni več možnosti, da bi ljubljanski hokejisti dober mesec dni pred predvidenim začetkom lige EICHL dobili status dvanajstega udeleženca. Olimpija je na sedež tekmovanja na Dunaj v duhu dobrega sodelovanja poslala obširno dokumentacijo o poslovanju kluba in ambicioznih načrtih za prihodnost. Neuradno velika večina klubov podpira vstop slovenskega prvaka med avstrijsko elito, vodstvo tekmovanja pa je glede pridružitve dvanajstega člana iz nove države zelo previdno predvsem zaradi globalnega virusa, ki bo v prihodnji zimi močno krojil športno življenje doma in po svetu. Kot pravijo viri znotraj tivolskega kluba, obstaja načelni dogovor, da bo Olimpija do konca koledarskega leta podpisala pristopno pogodbo z ligo EICHL za sezono 2021/22.

To pomeni, da bodo Ljubljančani v začetku oktobra krenili v četrto leto tekmovanja v alpski ligi in nadaljevali priprave za preboj v močnejše tekmovanje. Olimpija je lani osvojila alpsko ligo in med poletjem prevetrila igralsko zasedbo, ki bo tudi tokrat naskakovala naslov prvaka. Vodstvo tekmovanja je medtem spremenilo koncept alpske lige, ki bo na začetku sezone potekala po regionalnih skupinah s štirimi ekipami. Olimpiji in Jesenicam se bosta na uvodu pridružili mladi in nekonkurenčni zasedbi iz Celovca in Linza, nato bo sledil redni del tekmovanja po dvokrožnem sistemu in končnica za prvaka, kamor se bo uvrstilo osem klubov. Če ne bo zapletov s koronavirusom, bo zastor nad tekmovanjem padel med prvomajskimi prazniki, ko se bo slovenska reprezentanca že pripravljala na tivolsko prvenstvo skupine B.

Olimpija lovi reprezentante

Trener Ivo Jan je na začetku priprav ocenil, da je novi vratar Paavo Hölsä na podobni ravni kot Žan Us, ki je prestopil na Jesenice. Čeprav je Olimpija med prestopnim rokom ujela tri reprezentante (Pance, Čimžar, Magovac), seznam okrepitev še ni povsem dokončen. Med napadalci je v igri za vrnitev v tivolsko dvorano Miha Zajc, ki je predčasno končal službovanje v Innsbrucku. Teorija pravi, da bi tudi Jan Drozg lahko vsaj dva meseca nastopal v zelenem dresu, saj se bo nova sezona onkraj oceana začela šele decembra. Ljubljančani imajo med slovenskimi reprezentanti precej širšo izbiro v branilskih vrstah, saj ogromno domačih hokejistov (Gregorc, Podlipnik, Kovačevič, Štebih, Vidmar…) v negotovih časih še vedno čaka na primerno ponudbo iz tujine.

Poleg osvojitve naslova prvaka v alpski ligi in dvojne slovenske krone je veliki cilj Olimpije tudi odmevnejši preboj na mednarodnem odru. Tivoli bo novembra gostil močan turnir v celinskem pokalu z beloruskim in latvijskim predstavnikom. Prvouvrščeno moštvo se bo uvrstilo na zaključni turnir, ki končnemu zmagovalcu prinaša vstopnico za nastop v ligi prvakov. Če se bo vse izteklo po načrtih, bi lahko Olimpija že v sezoni 2021/22 nastopala v najvišjem evropskem in regijskem tekmovanju, kar bi tivolskemu hokeju ob devetdesetem jubileju te hitre igre s ploščkom in palico pri nas vrnilo izgubljeni sijaj.