Ko sta bila izven avtobusa, so do njiju pristopili trije moški, prav tako državljani Romunije, ki so se jima pričeli predstavljati, da so predstavniki avtobusnega podjetja in ponovno preverjajo vozne karte ter količino denarja, ki jo imajo potniki pri sebi. Na tak način so osumljenci pri obeh oškodovancih dosegli, da sta jim pokazala vsebino denarnice, pri tem pa so izkoristili nastalo situacijo in oškodovancema iz denarnice na drzen način ukradli ves denar in z njim pobegnili s kraja. V prvem primeru so oškodovancu odvzeli 450 evrov v drugem primeru pa 2.900 evrov.

Z zbiranjem obvestil in po pregledu posnetkov varnostnih kamer iz obeh bencinskih servisov so policisti PP Sežana ugotovili, da so osumljenci trije moški, prav tako državljani Romunije, ki so bili začasno nastanjeni v Postojni. 5. 8. 2020, ko so se ponovno prikazali na območju PP Sežana, po vsej verjetnosti z namenom novega izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj, jim je bila odvzeta prostost.

S pretvezo dosegli, da so jim pokazali denarnice

Vsi trije do bili privedeni na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru, ki je po zaslišanju za vse tri odredil pripor.

Med preiskavo kaznivih dejanj je bilo ugotovljeno, da so trije državljani Romunije, dva stara 36 let, tretji pa 53 let, na avtocestnih počivališčih prežali na rojake, ki se z večjimi količinami denarja vračajo iz zahodnih držav domov v Romunijo.

Pri tem so si osumljeni natančno razdelili vloge opazovalca okolice, navezovanje stika z žrtvijo in namišljenega sprevodnika avtobusa. V določenem trenutku je eden od storilcev, zaradi večje prepričljivosti, pod pretvezo preverjal denar od drugega sostorilca, ter tako lažje prepričal oba oškodovanca, da sta jim pokazala denarnico oziroma jim v roke položila denar.

Obstaja tudi velika verjetnost, da je bilo takšnih primerov tatvin še več, vendar nam tega oškodovanci, predvsem zaradi odhoda avtobusa naprej, niso naznanjali.