Oče umrlega fanta je za hrvaške medije dejal, da se je 21-letnik prejšnjo nedeljo s prijatelji peljal s kros motorjem v gozdu, kot so to pogosto počeli tudi prej. Prijatelj, ki je peljal pred nesrečnim fantom po gozdni poti, po kateri lahko peljejo tudi avtomobili, je pravočasno zagledal žico v višini glave in se je pasti izognil, medtem ko je 21-letnika žica vrgla z motorja in ga hudo poškodovala po vratu.

Zdravniško pomoč je dobil še na kraju dogodka, a je umrl zaradi hudih poškodb, je na svoji spletni strani potrdila policijska uprava primorsko-goranska. Kot so dodali, kriminalisti nadaljujejo preiskavo vseh okoliščin dogodka, ki se je pripetil v nedeljo zvečer.

Župan občine Jelenje Robert Marčelja je po nesreči v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani občine, pozval vse prebivalce, naj se zadržijo samostojnih potez in aktivnosti, ki bi lahko pripeljale do podobne tragedije. Kot je poudaril, kljub premoženjsko-pravnim problemom in nesoglasjem vedno obstaja način, da bi težave uredili brez ogrožanja tistih, ki obiskujejo gozdove.

Pojasnil je, da so v naravi ob koncih tedna mnogi pohodniki, kolesarji, motoristi, rekreativni športniki in lovci. Pozval je vse prebivalce, naj obvestijo občino, če vedo za še kakšne lokacije, kjer so napete žice.

Na Hrvaškem je bilo večkrat slišati pritožbe krajanov glede obnašanja voznikov kros motorjev v gozdu, predvsem zaradi škode, ki naj bi jo povzročili na gozdnih poteh in stezah ter pašnikih, a tudi zaradi nevarnosti nepričakovanih "bližnjih srečanj" z drvečimi motoristi.

Storilcu grozi do 15 let zapora

Po drugi strani so ljubitelji vožnje motorjev v naravi opozarjali na številne pasti, ki jih srečujejo v gozdu, ne samo žico, temveč tudi lesene in kovinske konice, na katerih si poškodujejo pnevmatike in tvegajo poškodbe zaradi padcev. Med tistimi, ki se z motorji vozijo po hrvaških gozdovih, so tudi Slovenci, so poročali hrvaški mediji.

Nedeljska nesreča je prav tako odprla vprašanje pomanjkljivosti hrvaške zakonodaje, ki ne ureja vožnje kros motorjev in podobnih vozil v gozdu, kot je to določeno za kolesarje.

Če bo policija ugotovila, da je 21-letnik umrl zaradi žice namenjene motoristom, bo storilec lahko obtožen kaznivega dejanja proti splošni varnosti. V tem primeru mu grozi med tri in 15 let zapora. Če tega ni storil namenoma, je predvidena kazen do osem let zapora, piše danes Jutarnji list. Kot dodaja, tudi če bi šlo za žico v zasebnem gozdu, se premoženja ne sme zavarovati na način, ki ogroža življenje drugih ljudi.