Na južnem robu Radenskega polja ob cesti Grosuplje–Videm leži majhno gručasto naselje Mala Račna. Šteje komaj 180 prebivalcev, ki so med seboj tesno povezani. Sploh tisti del, ki se mu reče Na hribu. Tam so vsi v sorodu ali pa dobri sosedje. Domačije so silno lepo urejene, dvorišča vzorno očiščena, vrtovi lični. Sicer zgovorni domačini pa so bili danes dopoldne, ko je vas in bližnje gozdove preletaval policijski helikopter, mrkega obraza, s povešenimi glavami in povsem tiho. »To je družinska tragedija. Pojdite od tod, prosim vas,« so bili enotni odgovori vaščanov.

Sin našel ožgano mamo

V sredo zvečer je zaselek namreč pretresla tragedija, kot je ne pomnijo. »Včeraj zvečer smo bili obveščeni o dogodku na območju Grosupljega, kjer je bila huje opečena 44-letna ženska. Poškodovano je na dvorišču našel njen sin. Odpeljali so jo v UKC Ljubljana, njeno življenje pa je ogroženo. Kako je prišlo do poškodb, še ni znano. Prav tako niso znane druge okoliščine dogodka in policisti še opravljajo ogled kraja in zbirajo obvestila. V povezavi z dogodkom na širšem območju Grosupljega policisti iščejo pogrešano osebo, partnerja poškodovane ženske,« se je glasilo sporočilo Policijske uprave Ljubljana.

Tisto, kar je bilo vendarle zaznati skozi stisnjene zobe sorodnikov in sosedov, pa je, da je 44-letno Natašo Z. najverjetneje polil z vnetljivo tekočino in jo zažgal njen mož Martin. Njegove copate so še našli v bližini hiše, njega pa ni bilo nikjer. Iskali so ga domačini, tudi člani Prostovoljnega gasilskega društva Račna, katerega član je bil tudi Martin.

»Stekla sem gor…«

Ena od sosed je bila med prvimi, ki je pritekla na dvorišče in pomagala močno opečeni Nataši. »Naredila sem le tisto, kar bi naredil vsak. Slišala sem vpitje, stekla sem gor in jo začela hladiti z mokrimi brisačami. Sploh ne vem, kje vse je bila opečena. Grozno je bilo,« nam je zaupala. Kot drugi je tudi ta soseda dejala, da gre za prijetno, složno družino. Nerazumevanje grozljivega dogodka je bilo zatorej še toliko večje.

Danes je bilo po travnikih in gozdovih videti precej policistov, okoli poldneva je odpeljal helikopter, ki je območje pregledoval s termovizijsko kamero. Na terenu so bili tudi policisti na konjih. Domačini, ki so utrujeni prihajali iz gozdov, kjer so sodelovali v iskalni akciji, so bili mrki, pretreseni. »Za zdaj ni nič novega. Ker nimamo dovolj informacij, vse skupaj lahko še vedno vodimo le kot dogodek. Seveda gre naše preiskovanje tudi v smeri kaznivega dejanja, a bo treba počakati, da zberemo več informacij,« je danes popoldne dejal tiskovni predstavnik PU Ljubljana Tomaž Tomaževič.