V Avstriji so največ novih okužb potrdili na Dunaju. Kljub 41 novim okužbam pa v avstrijski prestolnici nimajo izrazitega žarišča, so pojasnile tamkajšnje oblasti. Več okužb imajo predvsem zaradi večje mobilnosti ljudi, ki tudi več potujejo med avstrijskimi zveznimi državami, ne le v tujino.

Na Tirolskem, kjer so potrdili 27 novih okužb, pa se je oblikovalo manjše žarišče pri tamkajšnji somalijski skupnosti. Po pozivu oblasti so se sicer javili številni Somalci, ki so jih testirali, potrdili so okoli 11 okužb. Še najmanj tri okužbe pa so potrdili pri dopustnikih, ki so se vrnili iz Hrvaške.

Skupno so v Avstriji doslej potrdili 22.594 okužb, od tega je covidu-19 podleglo 725 ljudi. Trenutno je okoli 1500 okužb aktivnih.

Kitajska odkrila sledi novega koronavirusa na uvoženih zamrznjenih perutničkah

Oblasti na jugu Kitajske so danes sporočile, da so odkrile sledi novega koronavirusa na zamrznjenih piščančjih perutničkah, uvoženih iz Brazilije. Posledično so testirali vse, ki bi lahko bili v stiku z izdelkom, a so rezultati teh testov negativni. Oblasti kitajskega mesta Shenzhen so v spletni objavi razkrile, da so na površini vzorca uvoženih perutničk odkrile virus.

Kitajska je v zadnjih mesecih začela preverjati vse pakete z mesom in morsko hrano, ki prispejo v večja pristanišča. Ta prizadevanja so še okrepili, potem ko so junijski izbruh novega koronavirusa v Pekingu povezali z mestno tržnico.

Britanska vlada po reviziji zmanjšala število smrtnih žrtev covida-19 za 5000

Britanski urad za zdravje je v sredo po reviziji objavil uradne podatke o smrtnih žrtvah covida-19. Teh je bilo po preučitvi načina beleženja smrtnih žrtev za okoli 5000 manj.

V Angliji so namreč v statistiko mrtvih zaradi koronavirusne bolezni 19 zaobjeli vse mrtve, ne glede na to, kdaj so pri njih potrdili okužbo z novim koronavirusom. V drugih delih države, na primer na Škotskem, pa so v statistiko upoštevali tiste, ki so umrli v roku 28 dni od pozitivnega testa na novi koronavirus. Po tem obdobju so vzrok smrti iskali drugje.

Oblasti so odločile, da bodo sedaj imeli enako metodologijo beleženja smrtnih žrtev.

V Veliki Britaniji je tako v povezavi z novim koronavirusom umrlo 41.329 ljudi, pred tem jih je bilo 46.706. Še vedno ostaja Velika Britanija najhuje prizadeta evropska država v pandemiji po številu mrtvih.

Kljub reviziji to verjetno še niso čisto prave številke, saj na novi koronavirus niso nujno testirali vseh mrtvih. Strokovnjaki domnevajo, da je v resnici glede na statistiko o mrtvih iz prejšnjih let novi bolezni podleglo okoli 70.000 ljudi.

V Srbiji in BiH znova prek 200 novih okužb

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 247 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa so umrli trije ljudje, kar je najmanj od konca junija. Doslej so potrdili že skoraj 30.000 okužb, umrlo je skupno 661 ljudi. Poleg najnižjega števila smrtnih žrtev od konca junija danes iz države poročajo tudi o vse manjšem številu ljudi, ki pri zdravljenju potrebujejo ventilator. Trenutno je takih bolnikov 78, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah zabeležili 222 novih okužb - v Federaciji BiH 143, v Republiki srbski pa 79. V prvi so poleg tega umrli trije ljudje, v drugi pa dva.

Iz Severne Makedonije pa medtem poročajo o 141 novih primerih in dveh smrtnih žrtvah. Največ novih okužb z novim koronavirusom so potrdili v Skopju in Kumanovu.