Turčija je napovedala, da bo ladja nafto in plin iskala med 10. in 23. avgustom. Grška mornarica je plovilo danes opazila jugovzhodno od grškega otoka Kreta. Spremlja jo flotilja turške mornarice, od daleč pa tudi grške vojaške ladje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ankara je julija močno razburila Atene z začetkom preiskave morskega dna okoli 180 kilometrov od grškega otoka Kastelorizo, ki leži v bližini meje s Turčijo. Turčija trdi, da raziskave potekajo v njenem epikontinentalnem pasu, Grčija pa, da v njeni izključni gospodarski coni. Grčija je zaradi teh načrtov turškega črpanja nafte in plina na območje poslala tudi okrepitve vojaške mornarice.

Konec meseca je Turčija iskanje prekinila in sporočila, da bo nadaljnji razvoj dogodkov odvisen od pogajanj z Grčijo in Nemčijo. Pred dnevi pa je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sporočil, da Turčija iskanje nadaljuje, ker Grčija ni držala obljub.

Grški premier Kiriakos Micotakis se je o tem v ponedeljek pogovarjal z najvišjimi predstavniki grške vojske, pa tudi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom ter generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom. Slednji je po pogovorih tvitnil, da je težavo treba rešiti v duhu solidarnosti med Natovima zaveznicama in v skladu z mednarodnim pravom. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je poteze Turčije v nedeljo označil za skrb vzbujajoče ter za recept za še večje nezaupanje.