Prvi val pandemije novega koronavirusa je močno zaznamoval mnoge, zelo pa je vplival tudi na življenja samskih. Številni so bili čas izolacije prisiljeni preživeti sami, zaradi vzdrževanja družbene razdalje pa tudi brez romantičnih stikov. Nenavadna ni bila niti osamljenost. Ob skrbi, da nas v prihodnjih mesecih morda čaka drugi val pandemije, so se pri britanski nevladni organizaciji Terrence Higgins Trust odločili pripraviti nekaj nasvetov za spolne odnose v času korone. Pri organizaciji namreč menijo, da pričakovanja dolgoročne abstinence od spolnosti niso realistična. »Vsi moramo najti pristope za uravnoteženje naših potreb po spolnosti in intimnosti z nevarnostjo širjenja covid-19,« so zapisali.

Pravijo tudi, da se moramo pri spolnosti zavedati, da živimo z »novo normalnostjo«, kar pomeni, da moramo temu primerno prilagoditi tudi naše obnašanje. Podobno kot smo to storili ob vrnitvi na delo, kot to počnemo ob nakupovanju v trgovinah ali ob obisku frizerja.

Spolni odnosi z maskami

Najbolj varne oblike spolnosti v času korone so samozadovoljevanje, uporaba spolnih igračk in spolni odnosi prek telefona oziroma spletnega videopogovora, vendar je v zadnjem primeru treba paziti tudi na spletno varnost in neželeno snemanje posnetkov. Temu sledijo spolni odnosi s partnerjem, ki živi v istem gospodinjstvu. V primeru, da spolna partnerja ne živita skupaj, je zelo pomembna omejitev števila različnih partnerjev. Poleg tega je pomembno paziti, da noben od partnerjev ne kaže znakov okužbe s covid-19.

Ker se okužba lahko širi tudi, kadar ni vidnih simptomov, so pri Terrence Higgins Trust pripravili še nekaj napotkov. Odsvetujejo poljubljanje in priporočajo uporabo mask tudi med spolnim odnosom. Poleg tega svetujejo uporabo spolnih položajev, med katerimi partnerja drug drugega ne gledata v obraz. Priporočljivo je še razkuževanje rok pred in po občevanju.

Ker so sledi novega koronavirusa našli tudi v spermi in blatu, svetujejo uporabo zaščite med oralnim spolnim odnosom. Sami spolni odnosi po njihovih podatkih sicer niso pogost način širjenja covid-19, kljub temu opozarjajo, naj v času povečane skrbi za zajezitev širjenja covid-19 ne pozabimo niti na spolno prenosljive bolezni ter še naprej uporabljamo kondome oziroma druge oblike zaščite.