Kako trapasto se je moral počutiti oškodovanec, ki je prejšnji ponedeljek v nabiralnik dobil pismo neznanca, ki mu je sporočil, da se je prikopal do posnetkov njegovih lastnih nadzornih kamer in da jih bo javno objavil, če mu ne prinese 30.000 evrov? Bržkone ravno prav tudi jezno, da je poklical policijo. Začela se je akcija, prišlo je do navidezne predaje denarja in policisti so najprej pri sami predaji prijeli 21-letnika, naslednji dan pa še dva njegova pajdaša, stara 22 in 24 let.

Glej ga, soseda!

Zgodba je zanimiva, prav tako pa tudi zelo poučna. Oškodovanec je torej v stanovanje namestil nadzorne kamere. Očitno pa pri zaščiti posnetkov ni bil dovolj pazljiv in nekako so se znašli na spletu. Na neki spletni strani so trije mladeniči povsem po naključju našli ta posnetek, prepoznali tistega, ki je bil na njem, in ker je očitno šlo za kočljive, če ne celo žgečkljive vsebine, so se odločili, da morda še kaj zaslužijo. Po neuradnih informacijah naj bi bili storilci in oškodovanec doma iz istega kraja, se pravi sosedje. Kot rečeno, jim ni uspelo. Policisti so jih prijeli, do zaslišanja pri preiskovalnem sodniku pa ni prišlo, zato ostajajo na prostosti. Kar pa ne pomeni, da tožilstvo ne bo spisalo obtožnice, v primeru obsodbe jim zaradi groženj in izsiljevanja grozi do osem let zapora.

Posnetki zasebne narave…

»Videonadzorni sistemi za domačo rabo so zdaj zelo lahko dostopni, veliko ljudi se odloča zanje. Ob tem pa opozarjamo, da je v take sisteme tudi zelo lahko vdreti. Kaj lahko se zgodi, da vam nekdo vdre v sistem in vas opazuje v realnem času v vašem lastnem stanovanju prek vašega lastnega videonadzornega sistema. Zato je potrebna previdnost pri izbiri pravih gesel in druge zaščite,« je povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl. Na novinarsko vprašanje, za kakšne posnetke je v tem konkretnem primeru šlo in ali so bili res bolj intimne narave, pa se je nasmehnil in skomignil z rameni. »Pač. Zasebni posnetki.«