Ameriški predsednik Donald Trump je zaradi domnevnih varnostnih pomislekov prejšnji teden odredil, da morajo ameriška podjetja v 45 dneh prenehati sodelovanje s Tiktokom. Spletno družbeno omrežje bo tako v ZDA lahko še naprej v uporabi le, če preide pod ameriško lastništvo.

Microsoft je doslej veljal za najbolj verjetnega potencialnega kupca, sedaj pa se med snubci pojavlja še Twitter. Vprašanje je sicer, ali si Twitter tak prevzem v roku 45 dni sploh lahko privošči, svoje vire navaja časnik Wall Street Journal.

Koliko so vredne operacije Tiktoka v ZDA sicer ni jasno, a neuradne ocene govorijo o več deset milijardah dolarjev. Twitterjeva tržna kapitalizacija znaša 29 milijard dolarjev, medtem ko je Microsoft s 1600 milijardami dolarjev proti njemu pravi velikan.

Rok za sprejem dogovora 15. september

Na drugi strani strokovnjaki menijo, da bi prevzem s strani Twitterja lažje dobil zeleno luč varuha konkurence, kot če Tiktok pristane pod Microsoftom. Nobena stran poročanja medijev ni želela komentirati.

Trump je sicer prejšnji teden sporočil, da bi njegova administracija podprla prevzem Tiktoka s strani Microsofta, če bi dobila "občuten delež" vrednosti posla. Rok za sprejem dogovora je 15. september.

Reuters je sicer poročal, da bi lahko Microsoft za operacije Tiktoka v Severni Ameriki, Avstraliji in na Novi Zelandiji plačal več kot 50 milijard dolarjev. »Velik del te vsote bo moral steči v zakladnico ZDA, saj mi omogočamo, da do tega posla pride,« je dejal Trump novinarjem pred tednom dni.