Kar so pravzaprav vsi pričakovali, četudi so nekateri v Belorusiji po tihem upali drugače, se je zgodilo: prvi rezultati včerajšnjih predsedniških volitev so pokazali na zelo zanesljivo zmago aktualnega predsednika Aleksandra Lukašenka in na zelo nizko podporo njegovi glavni tekmici iz opozicije Svetlani Tihanovski. Šlo je sicer za rezultate vzporednih volitev, ki so bile izpeljane pod taktirko države in gotovo tudi priprava na razglasitev podobnih uradnih izidov.

Lukašenku so pokazale 79,7-odstotno podporo, Tihanovski, ki jo je mnogo Belorusov podprlo na javnih shodih, pa vsega 6,8-odstotno. Te številke se gibljejo v okvirih vseh petih (spornih) predsedniških volitev v državi od leta 1994, na katerih je Lukašenko po uradnih podatkih zmagoval z med 77- in 84-odstotno podporo, njegovi prvi zasledovalci pa so na teh volitvah pobirali od dva do šestnajst odstotkov podpore.

Raziskave javnega mnenja v tujini so po navedbah nemške agencije DPA sicer kazale, da ima Tihanovska kar 71-odstotno podporo, Lukašenko pa vsega desetodstotno, a tudi tega ni mogel nihče preveriti.

Po uradnih podatkih je tokrat kar 40 odstotkov Belorusov glasovalo predčasno, četudi jih je opozicija pozivala, naj tega raje ne počno zaradi mogočih prevar in naj počakajo do nedelje. Včeraj so iz države prihajali posnetki dolgih vrst pred volišči, ponekod je zmanjkalo glasovnic ali pa so ostala odprta dlje od predvidene osme ure zvečer.

Dolge vrste in težave s spletom

Oblast v Belorusiji je bila že v preteklosti tarča kritik iz tujine, da volitve ne izpolnjujejo demokratičnih standardov, in podobno oceno je pričakovati tudi tokrat. Opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje včeraj v državi sploh ni bilo zaradi prepoznega uradnega vabila iz Minska. Glavno vprašanje pa je, kako se bodo na uradne rezultate odzvali privrženci Tihanovske oziroma nasprotniki Lukašenka. Ta jih je opozoril, naj se po razglasitvi izidov ne podajajo na ulice in trge, ki jih je včeraj strogo varovala policija, četudi je ob oddaji glasu o opozicijskih politikih dejal, da »niso vredni kakršne koli represije«. Iz države so agencije poročale o motnjah v delovanju spleta, še v soboto je policija za kratek čas pridržala vodjo kampanje Tihanovske. Policija pa je še pred zaprtjem volišč aretirala najmanj deset ljudi v Minsku in tudi drugih mestih, kjer so na različne načine – z dviganjem pesti, prstov v črki V ali hupanjem – izražali podporo opoziciji.

Na tokratne volitve so v tujini zelo pozorni tako zaradi Tihanovske, ki je očitno požela veliko simpatij domače javnosti, ko je s kandidaturo vskočila na mesto aretiranega soproga, kot zaradi protestov proti oblasti, ki so v državi potekali že nekaj časa. Povrhu je Lukašenko vsaj javno prišel navzkriž z Rusijo in obtožil aretirane plačance ruskega podjetja, da so v sodelovanju z opozicijo poskušali pripraviti prevrat.