»Vzrok še ni potrjen. Možno je, da jo je povzročila malomarnost ali tuje vmešavanje z raketo ali bombo,« je o vzroku torkove eksplozije v pristanišču v libanonski prestolnici dejal Aoun, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodal je, da je v četrtek francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki ga je sprejel v Bejrutu, osebno prosil za fotografije iz zraka. Tako bi lahko ugotovili, ali so bili v času eksplozije v zračnem prostoru letala ali rakete. »Če fotografij ne bomo mogli dobiti od Francozov, bomo prosili druge države,« je 85-letni predsednik dejal v televizijskem intervjuju.

Libanonske oblasti so sicer doslej zatrjevale, da je eksplozijo povzročil požar v skladišču z 2750 tonami amonijevega nitrata. Prvi rezultati preiskave pa po navedbah neimenovanih virov kažejo na malomarnost, poročajo tuje tiskovne agencije.

Libanonski predsednik je ob tem zavrnil pozive k mednarodni preiskavi dogodka. Na novinarjevo vprašanje, ali nasprotuje mednarodni preiskavi, je odgovoril »seveda«. Ocenil je, da bi to »razvodenelo resnico«. Pozval je, da se hitro zagotovi pravica, in zatrdil, da se preiskavi ne bodo izognili niti najvišji uradniki niti navadni delavci. Potrdil je, da v povezavi z eksplozijo zaslišujejo 20 ljudi.

V povezavi z eksplozijo pridržali 21 ljudi

Pravosodni vir je medtem za AFP povedal, da so doslej v povezavi z eksplozijo pridržali 21 ljudi, med njimi tudi uslužbence carine in pristaniške delavce. Med pridržanimi je tudi glavni direktor pristanišča Hassan Koraytem, je dejal vir.

Libanonsko vojaško sodišče naj bi po njegovih navedbah zasliševalo še več deset drugih ljudi. Osredotoča se sicer na administrativno in varnostno osebje v pristanišču, pa tudi na predstavnike oblasti.

Aoun se je sicer v pogovoru odzval tudi na poziv francoskega predsednika k spremembi političnega sistema v državi in se zavzel za njegovo revizijo. Sistem je namreč po njegovih besedah »ohromljen in ne omogoča sprejemanja odločitev, ki bi jih lahko hitro uresničili«, je povedal.

Eksplozija je po zadnjih podatkih zahtevala 154 smrtnih žrtev, okoli 5000 ljudi je ranjenih. Pod ruševinami iščejo še okoli sto pogrešanih. Ker se veliko ranjenih zdravi na intenzivnih oddelkih, se oblasti bojijo, da bo žrtev še več. Uničena je polovica libanonskega glavnega mesta. Brez strehe nad glavo je ostalo do 300.000 ljudi.