Na samem kljunu slovenske kokoške, pri Benici ob reki Muri, je vse do torka stal eden največjih nasadov prepovedane konoplje na tem območju. Pomurski policisti so na treh hektarjih zasegli 2650 sadik konoplje, iz katere bi nepridipravi lahko dobili najmanj 600 kilogramov marihuane, vredne okoli dva milijona evrov. Gre za enega največjih takih zasegov zadnjih let, ki je izstopal tudi po atraktivnosti – požete rastline so iz močvirnatega dela na »kopno« namreč prepeljali s helikopterjem.

Zaslužili bi 2 milijona

Lendavski policisti so bili tisti, ki so prejeli informacijo o tem nasadu. Kdaj so dobili prijavo in kdo jo je podal, za zdaj ne razkrivajo, saj preiskava še poteka. Da bi prišli na sled nezakonitim vrtnarjem, so policisti in kriminalisti organizirali občasne zasede, v ponedeljek popoldan pa se jim je nasmehnila sreča. Med ogledom so tam zasačili tri moške, slovenske državljane, stare med 40 in 48 let, ki so jih zaradi suma neupravičene proizvodnje in prometa z drogami aretirali.

»Rastline, visoke med 0,8 in 1,1 metra, so bile skrbno negovane in gnojene, okolica pa skrbno pripravljena za ta namen,« je stanje na terenu opisal Dejan Ravš, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto na PU Murska Sobota. Ker so bile sadike posajene na zelo težko dostopnem, močvirnatem in neprehodnem terenu – prečkati je bilo treba celo del rokava reke Mure, kar se ne da ne z avtom ne peš –, so na pomoč poklicali letalske policiste s helikopterjem. Rastline so poželi, jih s helikopterjem odpeljali na »kopno«, v hrambo na sušenje so jih prevažali v ogromnih, jumbo plastičnih vrečah na prikolici traktorja, po končani preiskavi pa bodo vse rastlinje uničili. »Iz take količine tako negovane konoplje bi dobili najmanj 600 kilogramov zelo kakovostne marihuane, s katero bi na trgu lahko zaslužili okoli dva milijona evrov,« je ocenil Ravš. Rastline so se razprostirale na treh hektarjih površine, lastnica največjega dela pa je država. Gre sicer za območje tik ob mejah z Madžarsko in s Hrvaško.

Grozi jim do deset let zapora

Preiskovalni sodnik je za prijeto trojico odredil pripor, če bo sčasoma proti njim podana ovadba, nato pa bi bili spoznani za krive proizvodnje drog in prometa z njimi, jim grozi med enim in desetimi leti zaporne kazni. Vsi trije moški so stari znanci policije, za podobna dejanja so bili v preteklosti že obravnavani. Ali so operirali kot del večje kriminalne združbe, bo pokazala nadaljnja preiskava.

Pomurski policisti in kriminalisti so letos odkrili pet zunanjih nasadov sadik konoplje ter dva prostora, prirejena za gojenje snovi, ponedeljkov pa je bil eden največjih v zadnjih letih tako na samem območju kot nasploh. Taki veliki zasegi so redki, a se dogajajo – štajerski policisti so novembra 2017 v 900 kvadratnih metrov velikem rastlinjaku v Slovenski Bistrici zasegli nekaj manj kot 1800 sadik, z njihovimi posušenimi vršički bi pridelovalci ob prodaji na debelo zaslužili 1,8, ob prodaji na drobno pa kar 3,5 milijona evrov. Junija lani pa so celjski policisti zasegli 1500 sadik in 28 kilogramov posušene konoplje. Eden največjih zasegov v zgodovini države pa je bil leta 2012, ko so policisti v hiši in v hlevu v Praprečah v Šentjerneju zasegli 4423 sadik in devet kilogramov posušene rastline.

lendavainfo.com