Etapo od Chorzova do Katovic v dolžini 195,8 kilometra je dobil Nizozemec Dylan Groenewegen (Jumbo Visma), ki pa si je po mnenju pri zmagi prislužil tudi črno piko. V sprintu je hitro spremenil smer, potisnil Nizozemca Fabia Jakobsena, tako da je ta padel, a čez ciljno črto, tako da je vseeno zasedel drugo mesto.

Je pa povsem možno, da bodo moštvenega kolega Primoža Rogliča, ki na dirki ne nastopa, naknadno diskvalificirali.

Mezgec je na dirki edini slovenski predstavnik.

Spet huda kolesarska nesreča

Kolesarska dirka po Poljski je skoraj točno leto po smrtni nesreči Bjorga Lambrechta doživela nov hud udarec. V sprintu prve etape v Katowicah je Nizozemec Dylan Groenewegen pri hitrosti 80 km/h s komolcem izrinil rojaka Fabia Jakobsena, tako da je padel najprej na ogrado, nato pa z glavo trčil v fotografa. Po poročilih sta oba težje poškodovana.

Oba so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico, kolesar naj bi bil po poročilih poljske televizije v umetni komi, fotograf pa v kritičnem stanju.

Sprint je sicer dobil Groenewegen, a so ga nato diskvalificirali, zmago pa pripisali Jakobsenu. Luka Mezgec se je še osmič na tej dirki, na kateri ima dve etapni zmagi, uvrstil med najboljše tri, zasedel je tretje mesto, prehitel ga je še Francoz Marc Sarreau.

Slovesno podelitev nagrad so zaradi hude nesreče, po kateri so na tleh pristali še nekateri drugi kolesarji, nastradalo pa še nekaj gledalcev oziroma spremljevalcev dirke, odpovedali.