Po oživitvi zelenic v večini evropskih držav bo nogometni svet v petek po 149 dneh dočakal tudi nadaljevanje lige prvakov. Ta bi se morala zaključiti 30. maja s finalom v Istanbulu, če ne bi vmes posegla pandemija koronavirusa in poskrbela za negotovo usodo elitnega tekmovanja. Vse dvome je naposled razblinil izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa), ki je sredi junija prižgal zeleno luč za dokončanje sezone in odločil, da bodo zmagovalca lige prvakov razglasili na zaključnem turnirju najboljše osmerice med 12. in 23. avgustom v Lizboni.

Začelo se bo z minuto molka

Udeležbo na Portugalskem so si že pred pandemijo zagotovili Atalanta, PSG, Leipzig in Atletico Madrid, za preostala štiri mesta pa se bodo na povratnih tekmah osmine finala v petek in soboto potegovali Juventus, ki bo gostil Lyon (prva tekma 0:1), Bayern in Chelsea (3:0), Barcelona in Napoli (1:1) ter Manchester City in Real Madrid (2:1). Ekipe bodo obračune odigrale na svojih stadionih, a tako kot v Lizboni brez gledalcev. Odločitev je z neodobravanjem pospremil le klub iz Neaplja, ki je želel zaradi neugodne epidemiološke slike v Španiji dvoboj namesto na Camp Nouu odigrati na nevtralnem igrišču. »Ne razumem, zakaj moramo odpotovati v mesto, ki se ta čas sooča z veliki težavami,« se je pred dnevi jezil predsednik Napolija Aurelio De Laurentiis.

Po skrajšanem programu bodo izvedli tudi zaključne boje lige Evropa, ki bodo med 10. in 21. avgustom potekali na štirih prizoriščih v Nemčiji – v Düsseldorfu, Kölnu, Gelsenkirchnu in Duisburgu. Klubi drugorazrednega evropskega tekmovanja bodo povratne tekme osmine finala odigrali jutri in v četrtek, medtem ko bosta obe prestavljeni tekmi med milanskim Interjem in Getafejem ter Sevillo in Romo po odločitvi Uefe v Gelsenkirchnu oziroma Duisburgu. »Veseli me, da se tekmovanji znova pričenjata,« je danes sporočil predsednik Uefe Aleksander Čeferin in napovedal, da se bodo vsi dvoboji ta teden začeli z minuto molka v spomin na žrtve pandemije.

Pogoji ne bodo za vse enaki

Verjetno še nikoli ni bilo težje predvideti zmagovalcev obeh tekmovanj, saj odstopanja v formi in pripravljenosti med udeleženci bržkone še nikdar niso bila tako velika. Medtem ko so francoski predstavniki zadnjo uradno tekmo odigrali marca, v Italiji vse od junija igrajo tudi po dvakrat na teden. »Jasno je, da pogoji ne bodo za vse enaki. Mislim, da se moramo sprijazniti, da stvari ne bodo optimalne in popolnoma enake za vse, a tako pač je zaradi pandemije,« je priznal športni direktor Bayerja iz Leverkusna Simon Rolfes.

Za nameček bodo najboljša evropska moštva ostala brez možnosti popravnega izpita, saj se bodo za osvojitev obeh pokalov pomerila brez povratnih tekem. »Na zgolj eni tekmi se ne da več popravljati napak, ki si jih napravil na prvem obračunu. A prav zaradi tega bo vse skupaj še bolj razburljivo za navijače, obenem pa so tudi presenečenja precej verjetnejša. Osebno menim, da sploh ni mogoče napovedati, katera ekipa je v najboljšem položaju,« je v ponedeljek za nemško revijo Kicker dejal zvezdnik Manchestra Cityja Ilkay Gündogan.

Brez poletnih okrepitev

Zaradi zgoščenega sporeda, ki ga prinaša turnirski sistem tekmovanja, je povečana tudi verjetnost poškodb. Ko so maja v Nemčiji odprli vrata nogometnih stadionov za nadaljevanje bundeslige, se je v prvem krogu poškodovalo dvanajst igralcev, v Srbiji so v uvodnem krogu zaradi poškodb zamenjali šest igralcev, na Madžarskem tri, na Poljskem pa dva. Najtežji razpored med vsemi se sicer nasmiha Baslu. Nogometaši švicarskega velikana so v ponedeljek odigrali tekmo zadnjega prvenstvenega kroga, v četrtek se bodo v evropski ligi pomerili z Eintrachtom, v primeru napredovanja pa jih nato čakajo nadaljnji boji v tem tekmovanju. Za povrh bodo avgusta odigrali še polfinalni obračun v švicarskem pokalu, septembra pa se poleg nove prvenstvene sezone in reprezentančnih obveznosti začnejo še kvalifikacije za evropsko ligo.

Prav zaradi tega je Uefa privolila v pet menjav na tekmo, ki jih bodo morali trenerji opraviti v maksimalno treh prekinitvah igre. V to niso vključeni premori po rednem delu, podaljšku, med polčasom in polčasom podaljška. Za tekmovanje bodo lahko klubi sicer prijavili največ 25 igralcev, a nobenega, ki je bil registriran po 3. februarju. To posledično pomeni, da zanje ne bo smel igrati nihče od nogometašev, ki so se jim pridružili v letošnjem poletnem prestopnem roku.