Eno od žarišč novega koronavirusa je postala vojašnica v Salzburgu, kjer je bilo na testu za novi koronavirus pozitivnih sedem vojakov. Vsi so bili minuli konec tedna v stiku z enim od okuženih vojakov. V povezavi s tem primerom so testirali 31 vojakov, a še niso vsi dobili rezultatov, zato je po poročanju agencije APA možno, da je okuženih še več.

Zaradi okužb so v vojašnici dodatno poostrili ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Testirajo tudi vse, ki so bili v neposrednem stiku z okuženimi vojaki zunaj njihovega delovnega časa.

V Avstriji so doslej potrdili skoraj 21.500 okužb z novim koronavirusom, od tega je več kot 19.300 ljudi že ozdravelo. Covid-19 je v tej državi zahteval 719 življenj.

Na Hrvaškem 24 novih okužb in ena smrtna žrtev covida-19

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ugotovili najmanjše dnevno število okužb z novim koronavirusom v tednu dni. Aktivnih je 647 primerov okužbe, med njimi 24 tistih, ki so jih potrdili od ponedeljka. V preteklih 24 urah je zaradi covida-19 umrla še ena oseba, s čimer se je število smrtnih žrtev povečalo na skupno 154.

Na Hrvaškem se v bolnišnicah zdravi 117 bolnikov covidom-19, od tega jih je sedem na ventilatorjih, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Kot so dodali, je bilo od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe, do danes 5318 okuženih z novim koronavirusom. Okrevalo je 4517 ljudi, umrlo pa 154. Doslej so testirali skoraj 123.200 oseb, me njimi 1133 v preteklih 24 urah.

Glede na današnja poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo največ novih okužb v osiješko-baranjski županiji, v kateri so zabeležili pet primerov.

Po tri so potrdili na območju Zagreba in splitsko-dalmatinske županije, po dva pa v istrski in zadrski županiji. V zadrski županiji je bil okužen poljski turist, ki se bo vrnil v domovino, so sporočili. V ostalih hrvaških obalnih županijah niso zabeležili nobene nove okužbe v preteklih 24 urah.

Na Balkanu znova rahlo povečanje okužb

V Srbiji so poleg 287 novih okužb, kar je okoli 20 več kot v ponedeljek, potrdili še sedem smrti zaradi covida-19. Opravili so 9590 testiranj. V bolnišnicah je 3430 bolnikov, od tega jih je na ventilatorjih 143, je danes sporočila epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević.

Zaradi koronavirusne bolezni 19 je v Srbiji doslej umrlo 605 bolnikov. Epidemiologinja je ob tem ocenila, da se število okuženih po državi zmanjšuje, v nekaterih občinah ni niti enega primera. Še vedno pa je največ bolnikov v Beogradu in Novem Sadu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kljub umiritvi razmer nameravajo v Srbiji zaenkrat ohraniti vse ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. »Vidim, da učinkujejo in bodo ostali,« je dejala o ukrepih epidemiologinja.

V BiH pa so danes potrdili več kot enkrat več primerov kot v ponedeljek. Medtem ko so v ponedeljek potrdili 165 novih okužb, jih je danes 377, umrla sta najmanj dva bolnika. Samo na območju Federacije BiH so potrdili 301 novo okužbo z novim koronavirusom, od tega 167 v Sarajevu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ker se razmere ne umirjajo je krizni štab Federacije BiH danes ponovno pozval državljane, naj upoštevajo zaščitne ukrepe, kot je na primer nošenje mask.

Severna Makedonija je danes potrdila en primer več kot v ponedeljek. Ob 75 novih okužbah pa je v Severni Makedoniji ozdravelo 136 bolnikov, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Opravili so 830 testiranj, največ novih okužb, 32, pa so potrdili v Skopju. V zadnjem dnevu je umrlo še pet bolnikov, vsi so bili starejši od 50 let. Skupno je v državi bolezni podleglo 505 ljudi. Aktivnih pa je še 3589 primerov, od tega okoli tretjina v prestolnici.

Na Poljskem znova rekordno število novih okužb

Na Poljskem so danes zabeležili 680 novih okužb s koronavirusom, kar je nov dnevni rekord v državi, je sporočilo poljsko ministrstvo za zdravje. Padel je sicer sobotni rekord, ko so zabeležili 658 okužb z novim koronavirusom.

Skupno so na Poljskem doslej zabeležili 48.149 okužb z virusom sars-cov-2. Od začetka pandemije so zabeležili tudi 1738 smrtnih žrtev covida-19, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Virus se, kot kaže, širi tudi po poljskem parlamentu. Okužbo s koronavirusom so že potrdili pri treh senatorjih, še nekaj pa jih čaka na rezultate testiranja.

Zaenkrat so v obeh domovih parlamenta v Varšavi preložili vsa zasedanja in seje. Vendar pa ne tudi slavnostne prisege predsednika republike Andrzeja Dude za nov mandat, ki je predvidena za danes. Slovesnost naj bi v parlamentu vseeno izvedli, vendar ob upoštevanju vseh ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, so napovedali.

Obvezne maske v Amsterdamu in Rotterdamu

Amsterdam in Rotterdam bosta postali prvi mesti na Nizozemskem, kjer bo obvezno nošenje zaščitnih mask. Ukrep, ki so ga sprejeli zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom, bo stopil v veljavo v sredo

Maske bodo morali nositi vsi, ki so starejši od 13 let na trgih, tržnicah in bolj polnih ulicah ter trgovinah in nakupovalnih središčih.

V Amsterdamu so danes namestili rumene znake, ki opozarjajo na nov ukrep, po celem mestu, tudi v rdeči četrti. Kdor ne bo upošteval pravila, mu grozi globa v višini 95 evrov. Do sedaj so bile maske sicer obvezne le za javni prevoz.

Prejšnji teden so na Nizozemskem potrdili 2600 novih okužb, kar je skoraj dvakrat več kot teden prej. Nizozemski inštitut za nacionalno zdravje je označil trend za zaskrbljujoč. Virus se hitro širi predvsem v Amsterdamu in Rotterdamu, kjer so četrtino novih primerov potrdili pri osebah, starih med 20 in 29 let.