Torba, ki je všeč otroku, je dober začetek

Morda se spominjate časov, ko ste sami izbirali svojo šolsko torbo. To je bil vznemirljiv konec poletja, ko smo komaj čakali, da se vrnemo v šolo in spet srečamo vse sošolce. Morda pa se spomnite tudi, kako pomembno se vam je zdelo, da nosite »kul« torbo. Danes ni nič drugače – tudi vaši otroci doživljajo podobne občutke – le izbire je še veliko več, kot jo je bilo.

Kako torej pravilno izbrati šolsko torbo? Prisluhnite otrokovim željam in mu dovolite, da izbere torbo, ki jo bo z veseljem nosil. Da ne bo ostalo le pri videzu, pa smo za vas preverili, na kaj vse morate biti pozorni pri nakupu šolskega nahrbtnika.

1. Torba ni širša od šolarjevih ramen

Naj vam je všeč ali ne, otrok bo torbo sčasoma prerasel (če je ne bo že prej želel zamenjati, ker mu ne bo več všeč), a naj vas to ne premami v izbiro večje torbe, ki bi lahko zdržala kako leto dlje. Prava velikost torbe je ključnega pomena, saj vpliva na to, kako se po otrokovi hrbtenici porazdeli teža torbe. Če je torba tako široka kot otrokova ramena, ustreza prvemu kriteriju.

Ne le velikost, pomembna je tudi teža napolnjene šolske torbe – ta naj ne bi presegala 15 % otrokove teže. Če je teža večja, boste opazili, da vaš šolarček torbo nosi tako, da se nagiba naprej ali pa ga vleče nazaj. Če to opazite, poglejte, ali v torbi prenaša tudi potrebščine, ki bi jih lahko pustil v šoli.

2. Torba ima nastavljive oblazinjene naramnice

Širše so naramnice, bolj se teža torbe porazdeli po ramenih. Najboljša izbira so naramnice, ki so poleg tega še oblazinjene in seveda nastavljive. Če bo torba z otrokom rastla iz enega letnega časa v drugega - pozimi bo treba naramnice zaradi debelejših oblačil najbrž nekoliko podaljšati - bo z njim morda zakorakala tudi v naslednje šolsko leto. Če otrok seveda le ne zraste prehitro.

Pomembno je tudi, kako naramnice namestite. Naramnice zategnite toliko, da bo približno 70 % teže na bokih in 30 % na ramenih. V praksi to pomeni, naj bodo naramnice tako dolge, da bo spodnji rob torbe v višini pasu, zgornji del torbe pa naj nikakor ne sega čez otrokova ramena.

Poskrbite tudi, da otrok torbe ne bo nosil le na eni rami, saj lahko to na dolgi rok vpliva na njegovo držo.

3. Torba ima oblazinjeno anatomsko hrbtišče

Anatomsko hrbtišče, sledi anatomiji hrbtenice, priporočljivo pa je predvsem za šolarje v prvem triletju. Ne le, da bo takšna torba bolj udobna za nošenje, v toplejšem delu leta se bo otrok zaradi nje tudi manj potil v hrbet. V nasprotju s prepričanjem je oblazinjen del torbe precej bolj zračen.

Pisana ponudba šolskih torb vas čaka tudi v trgovinah Interspar in hipermarketih Spar. Priporočamo vam, da pred obiskom prelistate Sparov katalog Vse za šolo in si ogledate akcijsko ponudbo, ki traja še do 11. avgusta. Večino izdelkov iz letaka lahko do takrat dobite za vsaj 30 % ceneje.

4. Torba ima več predalov in predalčkov

Težji predmeti naj bodo čim bližje hrbtnemu delu šolske torbe.

Predalčki ne skrbijo le, da je torba bolj urejena. Z njimi lahko bolj natančno uravnavamo tudi porazdelitev teže po šolski torbi. Posebno uporabni so zunanji predalčki, ki otrokom omogočajo, da hitro najdejo potrebščine, ki jih pogosteje uporabljajo. V trgovinah boste tako že našli torbe z zunanjim predalčkom za peresnico in stekleničko za vodo. Ko polnite predalčke bodite previdni na to, da jih napolnite enakomerno, pravilno pa jih naučite napolniti tudi vaše šolarje.

Najpomembnejši predal je predal najbližje hrbtu. Tja sodijo najtežji učbeniki in delovni zvezki, saj bo težišče torbe tako bližje hrbtu. Svojega otroka čim prej naučite, kako naj potrebščine pravilno zloži v nahrbtnik. Že sama napačna porazdelitev potrebščin lahko torbo naredi veliko težjo za nošenje.

5. Torba je narejena iz vodoodpornega materiala

Vodoodporni material bo naredil to, kar od njega pričakujemo. Poskrbel bo, da otrokovi zvezki in učbeniki ostanejo suhi tudi v največjem nalivu. Dodatna lastnost, ki bo razveselila predvsem vas, pa je ta, da je večina vodoodpornih materialov bolj enostavnih za čiščenje.

Kaj pa torbe na koleščkih?

Torbe na koleščkih postajajo vedno bolj priljubljene in pogoste spremljevalke osnovnošolcev. Če se otrok na torbi pelje ali pa jo vleče, namesto da bi jo nosil, pa je odveč tudi marsikateri kriterij za izbiro torbe, ki smo ga omenili.

Če se boste odločili za nakup torbe na kolesih, otroka opozorite, naj je ne vleče samo z eno roko. To lahko prav tako kot nošenje na eni rami, vpliva na otrokovo držo. Če boste kupili torbo s skirojem, pa je seveda pomembno, da otroka podučite, kako naj se ravna v prometu.

Torbo pred nakupom vedno preizkusite

Našli ste torbo, ki je všeč njegovemu bodočemu lastniku ali lastnici in ustreza vsem vašim kriterijem. Preden z njo odhitite na blagajno, jo otroku pravilno namestite na ramena. Da bi dobili čim bolj realno predstavo o tem, kako bo torbo nositi, jo napolnite z nekaj zvezki, otrok pa naj se z njo sprehodi po trgovini. Če se zdi, da jo otrok lepo nosi, ste najpomembnejši nakup med šolskimi potrebščinami opravili z odliko.

Prelistajte Sparov katalog Vse za šolo, kjer vas po znižanih cenah čakajo pripomočki za ustvarjanje, kakovostna nalivna peresa, kolekcije zvezkov, copati in šolske torbe za vse starosti in okuse. Med listanjem kataloga se vam morda utrne še kakšna ideja za šolske potrebščine, ki jih ne smete pozabiti kupiti.