V soboto zvečer je završalo na britanski politični in medijski sceni, saj se je razvedelo, da je londonska policija aretirala enega od »vodilnih poslancev vladajoče konservativne stranke in nekdanjega državnega sekretarja«. Po krajšem priporu in zaslišanju so ga po plačilu varščine izpustili, na sodišču pa se bo moral pojaviti sredi avgusta. Tako ime obtoženega kot tudi ime tožnice zaradi tako imenovanih pravnih razlogov javnosti ni znano.

Znano pa je, da je toženka nekdanja uslužbenka parlamenta, ena od več tisoč mladih tako imenovanih raziskovalk, ki za poslance pripravljalo gradivo za parlamentarne razprave. Na stotine se jih je v preteklosti že pritoževalo zaradi spolnega nadlegovanja različnih oblik. Tako veliko, da so leta 2018 sprožili več kot enoletno preiskavo, ki je potrdila, da gre za »znaten problem, ki so ga v parlamentu vse predolgo dopuščali«.

Preplah v konservativni stranki

Konservativnega poslanca in nekdanjega člana vlade so po aretaciji zaslišali na policijski postaji v vzhodnem Londonu, toženko pa je na drugi lokaciji zaslišal Scotland Yard. Njo naj bi zasliševali veliko dlje časa, menda celo pet ur. Obtožbe in aretacija so sprožile preplah v konservativni stranki premierja Borisa Johnsona, katere politiki so najbolj pogosto obtoženi spolnega nadlegovanja. Vodstvo stranke je ocenilo, da so obtožbe resne, ni pa niti zamrznilo članstva obtoženega, prav tako pa bo kljub resnosti obtožb lahko še naprej kot poslanec sodeloval na zasedanjih parlamenta. Opozicijski laburisti ocenjujejo, da je to šokantno. Tednik Sunday Times, ki je prvi poročal o tem, piše, da tožnica trdi, da jo je obtoženi »spolno napadel in prisilil v spolni odnos, da je zaradi travme morala v bolnišnico«.

Preplah je toliko večji, ker je vse bolj očitno, da politik, pristojen za te vrste obtožb v konservativni stranki, ni naredil ničesar, čeprav je zanje vedel že pred mesecem dni. Gre za poslanca Marka Spencerja, ki naj bi bil za to vlogo povsem neprimeren in eden od najbolj prijaznih ljudi v parlamentu. Zganil se je šele sinoči, ko je potrdil, da mu je ta ženska »poročala o zlorabljanju in grožnjah«, ni pa se spomnil ali je med pogovorom omenila »spolne napade«. V različnih medijih, ki očitno že vedo tako ime tožnice kot tudi obtoženega, pa se širijo različne razlage. Po eni naj bi prijateljica tožnice povedala, da je bila ta s politikom v »toksičen razmerju«, ki mu je dejala pečat njegova pomembnost in njena nepomembnost na delovnem mestu. Policija naj bi preučevala na stotine sporočil, ki sta jih izmenjala. Pokazala naj bi, da je bilo njuno razmerje »resno problematično«.

Žena ga je zapustila pred sodiščem

Ta novi škandal konservativcev se dogaja samo nekaj dni po tistem, ko je pristojno sodišče spoznalo za krivega konservativnega poslanca in vplivneža Charlieja Elphicka, ki je bil obtožen treh spolnih napadov na dve ženski v obdobju devetih let. Na sodišče je prišel z ženo Natalie, ki je po razsodbi pred sodiščem sporočila, da ga zapušča in da bo zahtevala ločitev. Elphicke je prvi poslanec po veliko letih, ki je bil obsojen zaradi spolnih napadov. Po zadnjem štetju iz leta 2017 jih je bilo spolnega nadlegovanja obtoženih 36, med njimi dvajset nekdanjih in tedanjih članov vlade.

Tega leta je posebej odmevno odstopil tedanji obrambni minister v vladi Therese May Michael Fallon, ki ni priznal ravno spolnega nadlegovanja, priznal pa je, da se do žensk ni vedel novim časom primerno. Ker jim je rad otipaval kolena, če so sedele ob njem. Dejal je: »Kultura se je skozi leta spremenila. Kar je bilo sprejemljivo pred desetimi, petnajstimi leti, očitno ni več sprejemljivo zdaj.« To mu je najbolje pojasnila novinarka Julia Hartley - Brewer, ki mu je med večerjo, ko jo je prijel za koleno dejala: »Če boste to naredili še enkrat, vam bom primazala klofuto.«