Politični novinki Svetlani Tihanovski je po podatkih nevladne organizacije Viasna uspelo mobilizirati okoli 34.000 ljudi, nekateri mediji pa poročajo celo o 60.000 udeležencih.

Po aretaciji številnih opozicijskih kandidatov so oči uprte v 37-letno Tihanovsko, ki želi na volitvah 9. avgusta premagati dolgoletnega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Njen mož, bloger Sergej Tihanovski je eden od dveh vidnejših kandidatov opozicije, ki so ju priprli in jima preprečili kandidaturo. Drugi je bogati Viktor Barbariko, še en vidnejši kandidat Valeri Cepkalo pa je zbežal v Rusijo.

»Dovolj imam«

Lukašenko je večkrat obtožil opozicijo, da spodbuja nasilje in ga želi odstaviti s pomočjo iz tujine, med drugim iz Rusije. Tihanovska je očitke na shodu v četrtek zavrnila.

»Dovolj imam tega, da moram vse sprejeti. Dovolj imam tega, da moram biti tiho in dovolj imam tega, da me je strah,« je dejala množici.

Napovedala je, da želi spremeniti sistem in da si ne želi biti na oblasti. V primeru zmage bi tako organizirala nove svobodne volitve, na kateri bi lahko sodelovali tudi vsi politični priporniki.

Mednarodni opazovalci so kritični do beloruskih volitev, češ da ne potekajo v skladu z demokratičnimi načeli. Lukašenko je na čelu Belorusije že 26 let in se pri 65. letih poteguje za šesti mandat.