Ameriško gospodarstvo je zaradi pandemije covida-19 doletel ogromen padec bruto domačega proizvoda (BDP), ki je v drugem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani upadel za 32,9 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki ameriške vlade.

Gre za največji padec doslej, h kateremu je največ prispeval 34,6-odstotni padec zasebne potrošnje. V primerjavi s predhodnim četrtletjem se je ameriško gospodarstvo skrčilo za deset odstotkov, kažejo prve ocene. Padec je bil sicer manjši od pričakovanj analitikov, ki so predvidevali, da bo na letni ravni dosegel 34 odstotkov. Gre za največje krčenje ameriškega BDP po letu 1947, odkar ga izračunavajo, poročajo tuje tiskovne agencije. Ameriški izvoz je v drugem četrtletju upadel za 64 odstotkov, uvoz je bil nižji za 53 odstotkov. Po petodstotnem padcu BDP v prvem četrtletju so analitiki sicer pričakovali, da bi bil padec BDP lahko v drugem četrtletju še večji, saj se je največje gospodarstvo na svetu skoraj povsem ustavilo, temu pa je sledilo množično odpuščanje. Doslej je za najslabše četrtletje za ameriško gospodarstvo veljalo drugo četrtletje leta 1958, ko so izmerili 10-odstotni padec na letni ravni.

Največji padec v nemški povojni zgodovini

Nemški BDP je v drugem četrtletju upadel za 10,1 odstotka, kar predstavlja največji padec v nemški povojni zgodovini. Nemški statistični urad je ocenil, da gre za »zgodovinski padec«, ki je bil na četrtletni ravni hujši tudi od padcev v finančni krizi v letih 2008 in 2009. Presegel je tudi napovedi analitikov. Pandemija covida-19 je negativno vplivala tako na nemški uvoz kot na izvoz, je pa v drugem trimesečju porasla potrošnja države. Nemški statistični urad je danes objavil še, da je stopnja brezposelnosti julija v primerjavi z junijem ostala nespremenjena pri 6,4 odstotka, kar po ocenah analitikov morda lahko pomeni, »da je najhujše že mimo«. Nemčija je namreč sredi maja znova odprla tovarne, trgovine in restavracije ter s tem omogočila vnovično oživitev gospodarske dejavnosti. Pred pandemijo je imela Nemčija petodstotno stopnjo brezposelnosti, v državi pa zdaj v velikem obsegu koristijo subvencioniranje skrajšanega časa. Zadnji podatki kažejo, da je maja država subvencionirala delo 6,7 milijona zaposlenih, potem ko je bilo teh aprila 6,1 milijona, marca pa 2,5 milijona. Nemški gospodarski minister ocenjuje, da bi gospodarstvo lahko znova zapisalo rast oktobra. Za celotno leto je ministrstvo napovedalo 6,3-odstotni padec BDP, naslednje leto pa naj bi se ta okrepil za 5,2 odstotka.

Avstrijsko gospodarstvo z rekordnim padcem

Avstrijski BDP je v drugem četrtletju zaradi pandemije covida-19 upadel za 12,8 odstotka, kar predstavlja največji padec gospodarske aktivnosti na letni ravni po drugi svetovni vojni. Avstrijski inštitut za gospodarske raziskave (Wifo) je skoraj polovico padca pripisal padcu v trgovini, storitvah, transportu in turizmu. Velik padec BDP so nekoliko ublažili finančni, telekomunikacijski in nepremičninski sektor. Ekonomisti menijo, da bo Avstrija letos imela sedemodstotni padec gospodarstva, prihodnje leto pa naj bi BDP porasel za več kot štiri odstotke.