Spomnimo, podjetje RSTeam je dobilo posel in bo za 4026 evrov poslovenilo nemško odprtokodno aplikacijo corona-warn-app. Direktor podjetja Primož Cigoj je ob podpisu pogodbe napovedal, da bo aplikacija pripravljena do 1. avgusta.

»V soboto se izteče pogodbeni rok. Imamo že delujočo apliakcijo, ki je prilagojena za slovenske uprabnike. Trenutno jo testiramo na MJU in NIJZ,« je povedal državni sekretar na MJU Peter Geršak in dodal, da bo aplikacija do roka oddana v mobilni trgovini Google Play in App Store. Pričakujejo, da bo uporabnikom na voljo do druge polovice avgusta. Ko bo na voljo, bo začel delovati tudi klicni center, kjer bodo uporabniki dobili informacije o namestitvi, pa tudi odgovore na druga, vsebinska vprašanja.

Uporaba aplikacije je smiselna, ko smo še zdravi

Aplikacija po besedah državnega sekretarja nima dostopa do imenika telefona, lokacije oziroma drugih podatkov, iz katerih bi se lahko sklepalo na identiteto uporabnika. »Uporaba prostovoljne aplikacije je pomembna in smiselna, ko smo še zdravi,« je še poudaril Geršak.

Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta pametna telefona med sabo samodejno izmenjala naključni oddajni kodi preko tehnologije bluetooth. Naključne oddajne kode se zaradi varnosti spreminjajo na vsakih 10 minut, brišejo pa se po 14 dneh.

»Če je uporabnik okužen, bo od epidemiologa prejel desetmestno kodo, ki jo bo uporabnik vnesel v aplikacijo in jo poslal na strežnik. Kasneje bo prejel potrdilo o okužbi, če bo uporabnik želel, bo o tem seznanil tudi ostale uporabnike, ki bodo tako uvideli, da so bili v stiku z okuženo osebo,« je delovanje aplikacije v praksi razložil Primož Cigoj, direktor podjetja RSteam. Aplikacija obveščenih uporabnikov pa bo na pametnem telefonu izračunala stopnjo tveganja okuženosti uporabnika in ga o tem obvestila.

Na novinarski konferenci so sodelovali državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak, direktor podjetja RSteam Primož Cigoj in namestnica vladnega govorca Špela Horjak.

Aplikacija bo delovala izključno v Sloveniji, jo pa nameravajo Nemci nadgraditi, kar bi omogočilo uporabo v drugih državah. Informacijska pooblaščenka sicer zadnjega mnenja glede aplikacije še ni podala, a Cigoj na tem področju ne pričakuje težav.

Informacijska pooblaščenka opozarja na neustrezne pravne podlage za aplikacijo

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je danes ponovno opozorila na neustrezne pravne podlage za delovanje aplikacije covid-19. Ocena učinkov ne more sanirati pomanjkljivosti veljavnega zakona, je navedla in dodala, da je stališče vseh evropskih državnih nadzornih organov za varstvo osebnih podatkov glede pravnih podlag za aplikacijo enotno.

Informacijska pooblaščenka je v sporočilu za javnost spomnila, da je ministrstvo izdelalo oceno učinka v zvezi z varstvom osebnih podatkov za aplikacijo, ki naj ne bi temeljila na sprejetem zakonu o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val virusa. Prelesnikova v mnenju ponovno opozarja, da resnih pomanjkljivosti zakona in tveganj, ki iz tega izvirajo za zakonito obdelavo osebnih podatkov, ni možno sanirati z oceno učinkov.

"Ministrstvo ni zakonodajalec, ki bi s takim dokumentom lahko razveljavil ali zadržal uporabo zakonskega predpisa, ki ga je sprejel DZ," je navedla. Spomnila je, da je na težave z delovanjem aplikacije opozarjala od začetka razprave o njej.

"Opozorila niso bila upoštevana, kar bo v nadaljnjih fazah implementacije aplikacije pripeljalo do resnih težav tako za naročnika aplikacije kot tudi za MJU, NIJZ ter nadzorne organe, obenem pa je zato nastal velik, povsem nepotreben časovni zamik," je prepričana Prelesnikova.

24 novih okužb, od tega pet v Rogaški Slatini

V sredo so potrdili 24 okužb z novim koronavirusom v 16 občinah. Naredili so 879 testov, je na spletu objavila vlada, ki je v statistične podatke za sredo vključila tudi dva umrla bolnika s covidom-19. V bolnišnicah je bilo v sredo 22 oseb, pet od njih jih je potrebovalo intenzivno zdravljenje. V domačo oskrbo niso odpustili nikogar.

Od novih okužb so jih v sredo pet potrdili v Občini Rogaška Slatina, do okužb naj bi prišlo v enem od tamkajšnjih vrtcev.

Do kar polovice vseh okužb včeraj in danes je prišlo v delovnih organizacijah, je izpostavila namestnica vladnega govorca Špela Horjak, ki je ponovno pozvala k samozaščitnemu in preventivnemu ravnanju znotraj organizacij.