Da se je v Domžalah zgodilo nekaj nenavadnega, je bilo danes mogoče sklepati že med vožnjo po občinskih cestah, kjer je bilo tu in tam opaziti avtomobil z razbitim steklom, medtem ko so se nekateri občani poskušali prekriti naluknjane strehe. Toča, ki je v sredo zvečer padala dobre pol ure, je s premerom nekaj centimetrov spominjala na ledene kepe, ki so največ streh hiš in avtomobilov zadele v pasu od Homca proti Viru in Domžalam s širšo okolico. Na regijskem centru za obveščanje so v sredo med 21. in 23. uro prejeli 851 klicev na pomoč, prioritetne reševalne enote pa so intervenirale na 321 naslovih. To je mnogo več kot ob običajnih neurjih, ko po besedah domžalskih predstavnikov civilne zaščite ne intervenirajo v več kot 30 stavbah.

Poškodovane tudi tri šole

»Odkar sem operativni gasilec, je bila to najbolj obsežna intervencija, ko gre za neurja,« je povedal poveljnik gasilske zveze Domžale in Centra za zaščito in reševanje Domžale Matjaž Merkužič. To je skoraj 30 let, kajti kot gasilec posreduje že od leta 1991. V Domžalah so sicer doslej imeli kar nekaj naravnih nesreč, večkrat so se srečali s poplavami, nazadnje pa se je večja nesreča zgodila leta 2013, ko je požar zajel stolpnico v središču mesta.

V sredo zvečer oziroma četrtek zgodaj zjutraj je posredovalo 250 gasilcev iz gasilskih zvez Domžale, Lukovica in Mengeš. Ob štirih so končali z najnujnejšo pomočjo, tri ure zatem pa nadaljevali z delom. Kot je povedala domžalska podžupanja Renata Kosec, je današnje dopoldne minilo v znamenju izdelovanja seznama prioritetnih stavb, ki jim je najprej treba pomagati s prekrivanjem strehe, kar so zgodaj popoldne gasilci tudi začeli udejanjati. Za pomoč so zaprosili tudi gasilsko regijo Ljubljana III, pomoč sta Domžalam ponudili tudi občini Medvode in Tolmin. »Gre predvsem za poškodbe streh in posledično izlivov vode v hiše oziroma bloke. Pregledi, ki se izvajajo na terenu, bodo pokazali, kakšne so posledice in kateri objekti bodo prioritetno obravnavani,« je dejala Renata Kosec in dodala, da toča ni poškodovala nobenega človeka. Si je pa med posredovanjem gleženj lažje poškodoval gasilec.

»Ko gre za sanacijo škode, so za nas prioritetni objekti. Predvsem tisti, ki bi lahko bili ob novem neurju spet ogroženi. Torej govorim o mansardnih stanovanjih oziroma strehah, kjer niso izvedeni toplotni mostovi. Tam je največji problem. Računamo, da jih bomo morali od 321 objektov, na katerih smo intervenirali ponoči, prekriti od 80 do 100,« je dejal Merkužič. Renata Kosec je dodala, da danes informacij oziroma klicev na pomoč, da bi kakšen občan zaradi neurja ostal brez doma, niso dobili. Poškodovana je bila tudi streha na osnovnih šolah Roje, Rodica in Venclja Perka, kjer je v telovadnico odtekla večja količina vode, ki so jo gasilci odstranjevali že ponoči. Poročil o večji škodi na drugi javni infrastrukturi ni bilo.

Med neurjem poškodovan lovec

Medtem ko je bilo najhuje v domžalski občini, neurje ni prizaneslo niti nekaterim drugim delom Slovenije. Zajelo je predvsem osrednji, vzhodni, severovzhodni in jugovzhodni del države. Gasilci so morali posredovati na več kot 500 lokacijah, aktiviranih pa je bilo okrog sto enot. Precej težav so imeli v Zasavju, kjer je bilo v občini Hrastnik zaradi hudournikov ogroženih več hiš, potok Boben pa se je namesto po strugi razlil po cesti. V savinjski regiji je bilo najbolj prizadeto Laško, kjer je bila krajevna skupnost Rečica pod vodo. Več stanovanjskih objektov je bilo poplavljenih v občini Žalec, kjer je deroča voda odnesla nekaj odsekov cest.

V občini Polzela so gasilci evakuirali stanovalce iz dveh hiš, ki so ju ogrožala drevesa, poplavljalo pa je tudi v Velenju. V občini Šentjur je zagorela hiša, v katero je udarila strela. Na Prevaljah je bilo neprevoznih več cest, voda je zalila podružnično osnovno šolo, znana pa je že ocena, da je neurje povzročilo za več kot 300.000 evrov škode. Posledica neurja je bila hujša poškodba 79-letnega lovca, ki je skupaj s kolegom pri Jurovskem Dolu lovil srnjad. Sunkovit veter je prevrnil lovsko prežo, poškodovanega lovca pa so prepeljali v mariborski klinični center.