Banka, druga največja po tržni kapitalizaciji v območju z evrom, je danes objavila, da je bilo zadnjih šest mesecev med najtežjimi v njeni zgodovini, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Izvedla je odpise v višini 12,6 milijarde evrov, pri čemer gre v glavnem za prevrednotenje dobrega imena in odloženih davkov. Skoraj polovica odpisov, 6,1 milijarde evrov, se nanaša na delovanje v Veliki Britaniji, 2,3 milijarde evrov na delovanje v ZDA, 1,2 milijarde na Poljskem in 477 milijonov evrov na področju potrošniških kreditov, navaja AFP.

Odpisi niso vplivali na likvidnost banke ne na kreditna tveganja, prav tako niso vplivali na količnik kapitalske ustreznosti CET1, pravijo v banki.

Banka je v drugem četrtletju ustvarila 1,5 milijarde evrov dobička iz rednega delovanja, brez enkratnih učinkov, kar je ob fiksnih menjalnih tečajih 15 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V celotnem prvem polletju je ta dobiček znašal 1,9 milijarde evrov, 48 odstotkov manj kot v lanskih prvih šestih mesecih. Razlog za znižanje je po navedbah banke v povečanju rezervacij za slaba posojila, povezanem s pandemijo. Te rezervacije so v drugem četrtletju glede na enako lansko obdobje porasle za 46 odstotkov na 3,1 milijarde evrov, v polletju za 63 odstotkov na sedem milijard evrov.